O decentralizaciji sa gostima iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 16. 03. 2018. | Komentara: 0

O decentralizaciji sa gostima iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg

NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević istakla je na današnjoj temadskoj sednici Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, značaj saradnje Vojvodine sa nemačkom saveznom pokrajinom Baden-Virtemberg. Prema njenjim rečima, ta saradnja je svakako jedna od najplodonosnijih, ako ne i najozbiljnjija.

LSV

- U predhodna dva mandata bila sam na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, a to pominjem zbog toga jer je 2008. godine učinjen prvi korak na institulizaciji ove saradnje, a 2014. je potpisan i protokol o saradnji. Dva odbora su tada imale dve uzajamne posete koje su kao rezultat imale vrlo detaljnu agendu u šest oblasti u kojima je trebalo nastaviti saradnju – podsetila je Sedlarević napominjući da je jako važno što sve ove godine svedočimo velikom raspoloženju i pruženoj ruci od strane pokrajine Baden-Virtemberg AP Vojvodini u različitim oblastima saradnje.

- Ono što je mene danas još posebno ohrabrilo je, da je u svom govoru gospodin ministar Volf pomenuo značaj regiona u Evropi i mislim da je jako važno u Skupštini AP Vojvodine u svakoj mogućoj prilici ponavljati koliko je značaj regiona važan, a sa druge strane koliko je spuštanje vlasti na najniži nivo, odnosno princip supsidijarnosti važan ne samo za regionalni, već i za lokalni nivo. Negde mi još u Srbiji imamo vrlo velike i vidljive otpore tom principu i jačanju lokalnih samouprava i regiona, a mi kao regionalni parlament moramo da radimo na tome da se proces regionalizacije i decentralizacije u Republici Srbiji odvija mnogo brže i mnogo ozbiljnije i da damo svoje jasan doprinos ovim procesima – istakla je Sedlarević

Ona je podsetila i da je juče delegacija iz Nemačke, sa ministrom za pravdu i evropska pitanja nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg, Gvidom Volfom imala čitav niz sastanaka, kako sa ministarkama pravde i evropskih integracija, tako i sa predstavnicima civilnog društva i strukovnih organizacija na temu evropskih integracija o poglavlju 23 i promena Ustava Republike srbije.

- Nažalost iz medija smo saznali samo šta je bilo na sastancima sa dvema ministarkama, ali nažalost ne znamo šta su civilne i strukovne organizacije razgovarale o procesu pridruživanja i poglavlju 23, i promenama Ustava, te bih zamolila ministra ukoliko je u mogućnosti da nam kaže nešto i o ovom sastanku – ukazala je Sedlarević.

(BILSV, 16.03.2018) 



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook