O planu za stopiranje egzodusa stanovnika i visokim putarinama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 07. 12. 2017. | Komentara: 0

O planu za stopiranje egzodusa stanovnika i visokim putarinama

BEOGRAD -  Ako se na jednom od najeminentnijih sajtova za traženje posla nalaze podaci da  je od 1681 slobodnog radnog mesta 1100 u Beogradu, kako vlast misli da se bavi decentralizacijom i pronalaženjem mogućnosti za razvoj malih mesta, malih preduzetnika, osnaživanjem poljoprivrednih domaćinstava? – pitala je narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ministara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zorana Đorđevića.

LSV

Ona je zahtevala i odgovor na pitanje koji su to programi kojima bi se zaustavilo masovno iseljavanje.
- I u drugim zemljama glavni gradovi prednjače u ponudi radnih mesta, ali postoji i jasna politika kako da ostatak zemlje ne propadne, ili se ne iseli u inostranstvo. Zato vas molim, da mi taksativno navedete programe kojima bi se sprečio egzodus naših građana – navela je Papuga.

Koliko para ostaje u pokrajini od putarina?

Poslanica LSV tražila je odgovor i od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministarke Zorane Mihajlović i Puteva Srbije, na osnovu čije procene i odobrenja su određivane nove, tri puta veće, cene putarina na autoputu Beograd – Subotica.

- Putarina od Subotice do Novog Sada sada iznosi 350, umesto 110 dinara, koliko je bila ranije. Mađarska vinjeta za 10 dana neograničene vožnje auto-putevima je 10 evra, slovenačka za sedam dana 15 evra, rumunska za 10 dana 3 evra, slovačka za 10 dana 10 evra ... Ako  se od putarine očekuje povećanje prihoda do 80 miliona dinara mesečno, zanima me koliko od tog prihoda ostaje u Vojvodini, jer govorimo o delu puta koji je u pokrajini – pitala je Papuga.

Izostaje odgovor

Ona je na sednici republičke skupštine ponovila ranije postavljeno pitanje premijerki Ani Brnabić, jer nije dobila odgovor u vezi sa izmenama Zakona o restituciji.

- Postavljam pitanje po ko zna koji put, jer nisam dobila odgovor, a 100.000 građana čeka na izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i nemaju odgopvore od Agencije za restituciju: Da li je gotov taj predlog i kada će stići u skupštinsku proceduru, a ministarku pravde Nelu Kuburović pitam: Kada će u skupštinsku proceduru stići Zakon o državnom katastru i premeru nepokretnosti? – upitala je Papuga.

Papuga je tražila i odgovor na pitanje da li će i kada odgovornost snositi odgovorni u RFZO zbog problema koje su izazvali lošim planiranjem sredstava, zbog čega trpe trudnice i njihove porodice.

- Tiče se novog Zakona o podršci porodici, kojim se očekuje da Vlada Srbije, na neki način, ispravi nepravde koje su do sada trpele trudnice prilikom isplata. Poruka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, da je problem oko isplate naknade trudničkog bolovanja nastao zbog neadekvatnog planiranja sredstava predhodnog rukovodstva, trudnice i njihove porodice apsolutno neiteresuje, ali su zaslužile da se sazna ko je za to odgovoran – zaključila je Papuga.

(BILSV, 07.12.2017)




Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook