O reproduktivnom zdravlju u 66 vojvođanskih škola

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 24. 08. 2014. | Komentara: 0

O reproduktivnom zdravlju u 66 vojvođanskih škola

NOVI SAD - Program „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju”, koji je lane kao pilot-projekat proveden u deset obrazovnih ustanova u AP Vojvodini, ove će godine biti realizovan u čak 66 vojvođanskih srednjih škola koje su se same prijavile na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a uskoro će uslediti i inicijativa za izmenu zakona kako bi taj predmet zaživeo u svim školama u Srbiji.

LSV

Škole predlagale edukatore

– Mnogo je sad više škola, mnogo više odeljenja i mnogo više đaka – kaže za „Dnevnik” pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić. – Od 45 gradova i opština u Vojvodini, projektom će biti obuhvaćeno njih 35. Ako se pri tome još ima u vidu činjenica da u pet vojvođanskih opština ni nema srednje škole, teritorijalna pokrivenost je zaista reprezentativna, a biće velik i obuhvat đaka, jer su se prijavile i škole sa skoro 450 srednjoškolaca.

Nastava će pokriti učenike drugih razreda srednje škole i sa njima će raditi ukupno 78 edukatora, od kojih je 63 već zaposleno u školama, kao profesori biologije, psiholozi, pedagozi, dok preostalih 15 dolazi sa biroa za zapošljavanje i mesečno će za taj angažman dobijati po 20.000 dinara uz plaćene sve pripadajuće poreze i doprinose.

– Svaka je škola predlagala edukatore u skladu sa konkursnim uslovima, a to su mogli biti lekari, pedagozi, psiholozi, biolozi, andragozi... Smatrali smo da je dobro da predavači budu ljudi koji već imaju fakultetska znanja iz predmetne oblasti a koja samo treba dopuniti, odnosno prilagoditi onim sadržajima koje smo mi predvideli u okviru programa. U tom smislu edukatori će proći obuku koje će držati članovi i članice naše Stručne radne grupe i Institut za javno zdravlje Vojvodine – naglasila je Tepićeva.

Priručnik sada još razumljiviji

Programom će biti obuhvaćeni samo učenici drugih razreda srednjih škola, jer je procenjeno da je taj uzrast najprimereniji.

– Prvi razred nije pogodan jer su srednjoškolci tek došli iz raznih osnovnih škola u novu sredinu i još uvek se nedovoljno poznaju da bi mogli otvoreno da pričaju o nekim svojim dilemama, nedoumicama... S druge strane, kada govorimo o trećoj godini i maturantima, tada je već pomalo dockan za ovu vrstu edukacije. Istina, stručnjaci odavno ukazuju na to da bi bilo najbolje kada bi se o reproduktivnom zdravlju, naravno kroz uzrastu primerene sadržaje, učilo još u osnovnoj školi – neke važne detalje, poput higijene polnih organa, valjalo bi naučiti još u vrtiću – ali u ovom trenutku nije realno da takav program zaživi na tom obrazovnom nivou – naglasila je pokrajinska sekretarka za  sport i omladinu.

Kada je u pitanju priručnik, po kome se realizuje program, on je neznatno modifikovani, učinjen još pitkijim i razumljivijim, jer je procenjeno da je nužno pojasniti neke detalje koji su u prvoj verziji možda bili suviše stručno dati. Takođe je obogaćen novim ilustracijama, zanimljivijim, modernijim, atraktivnijim, a sastavni deo priručnika postao je i rečnik o reproduktivnom zdravlju.

– Priručnik je višeslojan, sveobuhvatan, sadrži sve ono što muči adolescente koji su u tom dobu skloniji da se poveravaju jedni drugima nego roditeljima i da jedni s drugima dele informacije, koje su, nažalost, često pogrešne. Stoga se pokazalo da su ovakvi sadržaji itekako poželjni u školama. Uostalom, rezultati anonimne ankete, koja je obuhvatila 950 učenika iz pomenutih deset škola obuhvaćenih pilot-projektom, pokazali su da je znanje o seksualnom zdravlju značajno povećano kod đaka koji su učestvovali u programu u odnosu na one koji nisu– ukazala je Marinika Tepić. Ilustracije radi, tačan odgovor na pitanje o urednom menstrualnom ciklusu ranije je dalo svega 16 odsto učenika, a posle programa - njih skoro 60 odsto

Za svaki čas se traži „stolica više“

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu pri tome podseća na činjenicu da ni prošle godine u pomenutih deset škola niko nije na silu uvodio nastavu „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju”.

– Prvo su bili anketirani đaci, potom njihovi roditelji, i tek kada smo dobili potvrdne odgovore razgovarali smo sa školskim odborima, koji su donosili odluku da li njihova škola želi da uđe u ovaj projekat ili ne. Na kraju, niko ni od đaka nije bio primoravan, oni koji su želeli da slušaju predavanja – slušali su, a koji nisu želeli – nisu. Ali prema našim saznanjima, osim u retkim slučajevima, gotovo po pravilu se za svaki čas tražila „stolica više“ – istakla je Tepićeva. Nažalost, u samom početku su pojedine desničarske organizacije napale program, ali da su i sekretarijat i edukatori na pravom putu svedoči i sama činjenica da je ove godine čak sedam puta veće interesovanje za učešće u projektu, pri čemu nije nuđen školama već su se one same prijavile na konkurs.

Marinika Tepić navodi da nije, kako se često pogrešno misli, fokus programa samo na zaštiti od neželjenih trudnoća i polnih bolesti, već se obrađuje još niz tema koje tište srednjoškolce, tinejdžere, kako sa zdravstvenog tako i sa psihološkog i pedagoškog aspekta, poput prijateljstva, ljubomore, nasilja...

– Kada kažete „reproduktivno zdravlje”, prvo pomislite na žene, odnosno na učenice koje se pojavljuju u školi sa stomacima do zuba. Ali naravno da nisu samo devojčice te koje treba da brinu o reproduktivnom zdravlju, moramo voditi računa i o našim dečacima, našim momcima, da ne stignu kod urologa tek kada zapate neku strašnu infekciju koja ih može koštati i poroda a u nekim slučajevima i života – navodi sagovornica „Dnevnika”. – U svakom slučaju, ne stoje primedbe da je uvođenje novog predmeta „presukopo“ u ovo vreme štednje, jer je reč o ulaganju u prevenciju, a to je najjeftinija investicija za neko društvo. Jer su posledice: neželjene trudnoće, posledice neželjenih trudnoća, sterilitet, urološke infekcije, urološka oboljenja... neuporedivo skuplje.

Zbog velikog interesovanja roditelja, nastavnika i đaka, Marinika Tepić je za Blic rekla da će uskoro inicirati i izmenu Zakona o osnovnom obrazovanju kako bi seksualno obrazovanje zaživelo bar kao izborni predmet u svim školama. Ona ističe da će novi predmet doprineće dobrom planiranju porodice, što je prva odbrana od bele kuge, koja nam je uveliko zakucala na vrata.

(BILSV, 24.08.2014)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook