Obeležena godišnjica Novosadske racije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Subota, 21. 01. 2012. | Komentara: 0

Obeležena godišnjica Novosadske racije

NOVI SAD - Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije i minutom ćutanja, Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad (GrO LSVO Novi Sad) obeležio je pomen na žrtve pogroma iz 1942. godine.

LSVO

Kako je tom prilikom navela potpredsednica GrO LSVO Novi Sad Andrea Jerinić, pomen je odat ljudima, nevinim civilima, koji su pred naletom fašističke vojske stradali jer su bili pripadnici jedne od nacionalnih ili društvenih grupa koje je fašizam obeležio kao svoje neprijatelje.

- Upravo ovaj Spomenik žrtvama racije je i upozorenje za sve nas da nikad više ne dozvolimo da takve ideologije i pojave zažive u Novom Sadu, jer njihova rehabilitacija predstavlja blaćenje uspomene na žrtve ovog i svih drugih zločina počinjenih u ime takvih ideologija - kazala je Jerinićeva. Ona je dodala da su građanke i građani i danas svedoci nesmetanog delovanja neonacističkih i klerofašističkih organizacija i pored toga što je jedna od njih, "Nacionalni stroj", zabranjena. Andrea Jerinić je rekla da je obaveza svih Novosađanki i Novosađana da stanu na put svim oblicima ksenofobije, fašizma, apsolutizma, jednoumlja, mržnje, tiranije, svega onoga što je usmereno protiv čoveka.

- Upravo su oni, kojima je ovaj spomenik podignut, to i bili - ljudi, bez obzira na nacionalnu, versku i bilo kakvu drugu pripadnost, a to pravo niko ne sme da ugrožava - zaključila je potpredsednica GrO LSVO Novi Sad. Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve tragičnih događaja koji su se 21, 22. i 23. januara 1942. godine odigrali u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine. Novosadska racija počela je u šest sati 21. januara 1942. godine, i bila je samo deo pogroma stanovništva u Šajkaškoj i južnoj Bačkoj. U naredna tri dana ubijeno je oko 1.300 ljudi, najviše Jevreja, Srba, zatim i Mađara, Rusa, Slovaka, Hrvata, Nemaca, Rusina, Slovenaca i Muslimana. Novosađani i Novosađanke su ubijani u Miletićevoj ulici, Rumenačkoj, Antona Čehova, Dunavskoj, na Trifkovićevom trgu, u kasarni Vojvode Bojovića, na Uspenskom groblju, na igralištu NAK-a. Najviše građana stradalo je na Štrandu, gde su ubijani i bacani pod led.

(BILSV, 21. 01. 2012.)




Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook