Obnovljeni SOŠOV kreće iz Sombora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 06. 04. 2014. | Komentara: 0

Obnovljeni SOŠOV kreće iz Sombora

NOVI SAD - Sredinom sedmice održana je prva sesija Organizacionog odbora 7. sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, koja će od 14. do 16. maja biti održana u Somboru. Zadatak ovog tela biće, između ostalog, da utvrdi konačnu listu takmičara, te definiše precizne satnice takmičenja, ali i otvaranja i zatvaranja 7. SOŠOV-a, piše današnji Dnevnik.

LSV

– Uslovi za obnavljanje SOŠOV-a nakon četvrt veka pauze stvoreni su usvajanjem u Skupštini Vojvodine, i to jednoglasnim, dakle glasovima apsolutno svih pokrajinskih poslanika, Strategije razvoja školskog sporta. U pitanju je, podsetiću, izuzetno štivo na kojem je velika stručna radna grupa radila više od godinu dana s ciljem poboljšanja nastave fizičkog vaspitanja, ali i reafirmacije školskih sportskih sekcija te unapređenja sistema školskih sportskih takmičenja – kaže za Dnevnik Marinika Tepić, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu. Jedan od segmenata Strategije je i povratak SOŠOV-a, nekada najvećeg školskog sportskog takmičenja u SFRJ, čija je deviza zaista bila „važno je učestvovati”. Jer, učesnici tih olimpijada, održavanih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ne sećaju ih se po osvojenim zlatnim medaljama, pobedničkim postoljima, dobijenim ili izgubljenim utakmicama, nego po druženju i prijateljstvima od kojih su mnoga ostala sve do danas...

Negovanje sportskog duha

– SOŠOV je uvek okupljao puno dece iz cele Vojvodine i kod njih negovao istinski sportski duh. I drago mi je što nam, od prvih najava da će školska olimpijada biti obnovljena, na inicijativu Sekretarijata, Saveza za školski sport i lista „Dnevnik”, listom stižu pozitivne reakcije sa svih strana, često i veoma emotivne. To, naravno, predstavlja i veliku odgovornost, a podrazumeva i ozbiljnu organizaciju 7. SOŠOV-a, prvog nakon toliko godina pauze, kako u pogledu sportske infrastrukture, tako i svih ostalih segmenata, od smeštaja učesnika i brige o njihovoj ishrani do angažovanja volontera – kaže Marinika Tepić.

Konkurs za organizaciju predstojeće školske olimpijade objavljen je upravo u Dnevniku, a tražene uslove, sa razlogom visoko postavljene, od nekoliko zainteresovanih sredina ispunio je samo Sombor. To, međutim – ukazuje resorna pokrajinska sekretarka – ne treba da čudi kada se zna da, recimo, Pančevo, iako grad, nema atletsku stazu!?

– Prosek starosti sala za fizičko u osnovnim školama na području Vojvodine je preko 40 godina i nekima je čak istekla upotrebna dozvola. Nažalost, nemamo dovoljno para da ih sve saniramo u skladu sa našom Strategijom, ali mislim da ćemo do kraja ove godine uspeti da negde trećinu dovedemo u red, što je ipak uspeh – navodi Tepićeva.

– U svakom slučaju, u toku prošle sedmice predstavnici Sekretarijata obišli su Sombor kako bi se uverili u ispunjenost traženih uslova kada su u pitanju sportski objekti, smeštajni kapaciteti, zdravstvena zaštita... I nadam se i očekujem da će predstojeći SOŠOV proteći valjano te da ćemo njime udariti jake temelje za sledeće izdanje, koja bi trebalo da se održi 2018. godine - zaključuje ona.

Poražavajući rezultati istraživanja

Inače, rezultati istraživanja, koja je sprovodio i pokrajinski Zavod za sport, prilično su poražavajuća – pri tome se ne misli samo na gojaznost i krivu kičmu, već na opštu lošu motoriku dobrog dela mlade generacije, pa čak i na povećanje rizika za nastajanje kardiovaskularnih obolenja, koje je itekako povezano sa niskim nivoom fizičke aktivnosti i fizičke kondicije.

– U svakom slučaju, vežbanje ne sme da bude privilegija i socijalna kategorija, već pravo svakog deteta da zdravo odrasta. Zato je, po nama, školski sport pitanje javnog zdravlja a ne olimpijske medalje. Naravno, ova dva cilja se međusobno ne isključuju, naprotiv; jer, što je šira baza sistemskog i kontinuiranog rada sa školskom decom, i potonji rezultati će biti bolji – navela je Marinika Tepić.

(BILSV, 06. 04. 2014.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook