Od obećanja prošlo četiri godine, a drvoreda nema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 25. 07. 2019. | Komentara: 0

Od obećanja prošlo četiri godine, a drvoreda nema

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić, koristeći instituciju pitanja poslanika, upitala je danas kada će početi sadnja drveća pored autoputa i puteva prvog i drugog reda, jer je od obećanja predsednika da će to biti učinjeno prošlo četiri godine. Drvored ne da nije posađen, već je na nekim delovima posečeno i ono što je postojalo.

LSV

Posečeno i ono što je postojalo

- Još 2015. godine tadašnji premijer, sada predsednik, Aleksandar Vučić je, kada su bili oni veliki smetovi, obećao da će se podići vetrozaštitni pojasevi. A, svedoci smo, pre svega mi u Vojvodini, da do danas nije zasađeno skoro ništa uz puteve. Naprotiv, na mnogim deonicama puteva je posečeno i ono što je postojalo – navela je poslanica LSV u pitanju upućenom Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu saobraćaja.

- Pričamo svi o klimatskim promenama, u postupku je priprema Zakona o klimatskim promenama, zaričemo se da ćemo poštovati taj zakon, a, nažalost, u praksi smo svedoci da se na tom planu ne radi ništa. I pre svega na ublažavanju klimatskih promena. Sadnja stabala pored puteva i pošumljavanje je jedna od mera koja to može da ublaži, a na tome se, nažalost, do sada, nije ništa radilo – dodala je ona.

Slučaj Luke Novi Sad

Na molbu malih akcionara AD Luka Novi Sad, Nada Lazić je od ministra privrede i premijerke zatražila odgovor kada će biti pokrenuto preispitivanje postupka vraćanja vlasničkog prava nepravilno oduzetih akcija manjinskim akcionarima u ovom preduzeću. 

Lazić je već u dva navrata postaviljala pitanje u vezi privatizacije Luke Novi Sad, a u ime malih akcionara koji su se obraćali poslanicima Lige sa zahtevom da im se pomogne u njihovom postupku. Kako je podsetila, preduzeće Luka Novi Sad bilo je profitabilno i privatizovano je u maju 2019. godine, pri čemu je većinski vlasni postala kompanija Port of Dubai iz UAE sa 99,4% udela kapitala ovog preduzeća, a preostlaih 0,6 posto namenjeno je manjinskim akcionarima. Manjinski akcionari su u više navrata tražili od nadležnih da im se odobri pravo upisa u evidenciju za sticanje besplatnih akcija, kao i sticanje nadoknada predviđenih Zakonom o privrednim društvima, kako bi zaštitili interese i stečena prava manjinskih akcionara. 

- Po kojim kriterijumima je sprovedena privatizacija preduzeća AD Luka Novi Sad? Da li će i kada mali akcionari biti upisani u evidenciju radi sticanja prava na akcije bez naknade kako bi konačno stekli pravo na sopstvene akcije? – upitala je poslanica LSV.

Ukazala je i da mediji poslednjih dana pišu o sada već bivšem direktoru Luke Novi Sad i funkcioneru SNS koji je sebi i pojedinim zaposlenima podelio bonuse od 97 miliona dinara, što je oko 803.000 evra za period od tri meseca. 

- Ovaj potez je povukao kada je bilo izvesno da će Luka biti prodata kopaniji iz Dubaija. Zbog toga je smenjen sa mesta direktora, a da li će za ovaj potez odgovarati samo stranački, svojoj stranci, Srpskoj naprednoj stranci, ili i pred zakonom? Pogotovo ako se zna da je već za neke malverzacije vezane za tendere u Institutu u Sremskoj Kamenici već bio kažnjavan. U isto vreme mali akcionari bezuspešno, nažalost, godinama biju bitku da dobiju bar mrvice iz ove privatizacije. Ovaj zahtev, inače, oni su uputili i premijerki i predsedniku Aleksandru Vučiću – zaključila je Nada Lazić.

(SzILSV, 25.07.2019)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook