Agencija za borbu protiv koruprcije preporučila razrešenje predsednika opštine Žitište, a vladajuća većina ćuti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 13. 04. 2019. | Komentara: 0

Agencija za borbu protiv koruprcije preporučila razrešenje predsednika opštine Žitište, a vladajuća većina ćuti

Žitište, 13. april 2019 - Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu učestvovala u radu  Skupštine u Žitištu, održanoj u sredu 10. aprila, jer ne želimo da učestvujemo u obesmišljavanju najvažnijeg predstavničkog tela lokalne samouprave od strane vladajuće koalicije.

LSV

Vladajuća većina dosledna je u ignorisanju predloga koji dolaze iz redova opozicije, izbegava raspravu o dokumentima Agencije za borbu protiv korupcije i Državne revizorske institucije pretvarajući lokalni parlament u  glasačku mašineriju koja služi samo za aminovanje poteza  koje  u ime građana opštine Žitište preduzima opštinska vladajuća koalicija.

LSV je u ovom sazivu skupštine inicirala raspravu o određenim temama iznoseći predloge, postavljajući pitanja, ali je i podnosila amandmane, međutim svaki put amandmani su odbačeni od strane opštinskog veća kao i same vladajuće koalicije Skupštini opštine Žitišta. 

Bahata i neodgovorna vlast ignoriše svaki predlog opozicije, bilo da se radi o predloženim tačkama dnevnog reda ili amandmanima, a sami odgovori na odbornička pitanja kasne i po nekoliko meseci.

Poslednji primer takvog odnosa su amandmani, koje je podnela LSV na predlog izmena i dopuna statuta. Isti nisu usvojeni, jer niko od odbornika vladajuće većine nije glasao čak ni protiv usvajanja istih.

Pored toga, zabrinjava i činjenica da predsednica skupštine ignoriše, ne stavlja na dnevni red i ne obaveštava odbornike SO Žitište šta se dešava sa preporukom za razrešenje sa javne funkcije predsednika opštine Žitište, koja  je javno objavljena na osnovu Rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, a zbog toga što je predsednik opštine Mitar Vučurević, prekršio odredbe Zakona o Agencijji za borbu protiv korupcije.

Takođe, nedostaju informacije i obaveštenja odbornicima skupštine i o reviziji pravilnosti poslovanja opštine Žitište za 2017. godinu,  izvršenu od strane Državne revizorske institucije, a koja je utvrdila da je opština preuzela obaveze u iznosu od 69 miliona dinara iznad odobrenih aproprijacija, izvršila rashode u iznosu od 3,3 miliona više u odnosu na planirana sredsva, preuzela obaveze i izvršila usplatu za nabavku dobara usluga i radova u iznosu od 349 miliona dinara, a da su u tim postupcima utvrđene pojedine materijalno značajne nepravilnosti koje nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i isplatila zaposlenima više od 5,6 miliona dinara više od dozvoljenog iznosa.

Smatramo da izveštaj DRI treba da bude objavljen i na sajtu opštine, ali i dostavljen odbornicima, koji na osnovu statuta i poslovnika o radu SO Žitište treba da budu obavešteni o poslovanju opštine Žitište.

Napominjem da je LSV insistirala i na vraćanju direktnih video prenosa sednica ovdašnjeg parlamenta putem interneta, kako se to praktikovalo ranije, međutim vladajuća koalicija ignoriše i to pitanje.

Iz svega je očigledno da vlast želi da građani, a često i njihovi predstavnici, budu neobavešteni o bitnim aspektima funkcionisanja lokalne samouprave.

 Član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
 Mirća Lelea



Odbori LSV | Utorak, 22. 05. 2012. | Komentara: 0

“Ligalizacija” Vojvodine i Zrenjanina

ZRENJANIN – Rezultati nedavnih izbora, na kojima je Liga socijaldemokrata Vojvodine dobila izuzetno veliku podršku građanki i građana, pokazali su da je “ligalizacija” Vojvodine i Zrenjanina u punom jeku, ocenio je danas predsednik Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin Dragan Nedeljkov na konferenciji za novinare.
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Od 4. juna deo Gimnazijske opet zatvoren za saobraćaj

ZRENJANIN - U delu Gimnazijske ulice, od Jevrejske do Ulice Svetozara Markovića, od 4. juna biće zabranjen saobraćaj svakog dana od devet časova pre podne, pa sve do kasnih večernjih časova, najavili su danas Branislav Knežević, direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Zrenjaninski Gerontološki centar kao primer drugima

ZRENJANIN – Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio je danas Gerontološki centar Zrenjanin, gde je, sa Zoricom Vučković, direktorkom, razgovarao o radu i funkcionisanju ove ustanove.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook