Beskompromisno protiv ksenofobije i antisemitizma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 09. 11. 2011. | Komentara: 0

Beskompromisno protiv ksenofobije i antisemitizma

LSV SomborSOMBOR - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije, da je Sombor nekada bio smatran za izrazito miran vojvođanski grad, a da su poslednjih godina, Somborce, opterećene ratom u okruženju i krizom, uznemirili su događaji koji se ne uklapaju u pozitivnu somborsku tradiciju.

- Sve češće se susrećemo sa raznim oblicima nasilja, šovinizma, fašizma i diskriminacije po raznim osnovama. Pre nekoliko godina bili smo očevici organizovanog bojkota pojedinih pekara, samo zato što su njihovi vlasnici druge nacije. Kada je Liga u Somboru podigla glas protiv ksenofobije i fašizma, na tribinu, koja je organizovana tim povodom, upala je grupa mladića obučenih u crno, uz poznatu prateću ikonografiju i poruke - navodi se u saopštenju. Takođe piše da je ta grupa, koja je delila hleb ispred „nepodobnih" pekara promenila formaciju i prešla u, kako sebe nazivaju, „navijače", i sada svoje poruke slobodno širi na fudbalskim utakmicama, između ostalog, pevajući kako im se pale džamije.

- Džamija, pošto je u Somboru nema, nije zapaljena, ali je jedne noći potpuno izgoreo popularni kiosk „Zeka", vlasnika Goranca, koji, možda, nije „pogrešne" nacije, ali ima ime koje nekima ne odgovara - piše u saopštenju, u kojem se dodaje da hje nekako u isto vreme, grupa huligana pretukla mladića, nanevši mu teške telesne povrede, samo zato što izgledao drugačije i što nije hteo da prihvati psihičko iživljavanje gomile, koja ga je primoravala da viče „Srbija".

- Danas, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma, prisećamo se ovih incidenata, saosećamo sa svim žrtvama i kažemo da ćemo se protiv ovih pojava u našem gradu uvek boriti, kao što to Liga socijaldemokrata Vojvodine radi punih 20 godina - odlučno i beskompromisno - zaključuje se u saopštenju.

(BILSV, 09.11.2011.)



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook