Budžet za 2019. opet neodgovoran, nerazvojni, bez socijalne komponente

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 20. 12. 2018. | Komentara: 0

Budžet za 2019. opet neodgovoran, nerazvojni, bez socijalne komponente

ZRENJANIN - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina nije podržala predlog budžeta koji je vladajuća koalicija predstavila na 20. sednici Skupštine grada.

LSV

- Imajući uvid u budžet za 2019. godinu, vidimo da će on i u narednoj godini biti neodgovoran, nerazvojni, bez ozbiljne socijalne komponente, budžet koji nije okrenut prema građaninu Zrenjanina i njegovim potrebama. Smatramo da je iluzorno govoriti o održivom sistemu na lokalnom nivou kada su javne finansije apsolutno centralizovane. Gradovi i opštine učestvuju u ukupnim javnim finansijama sa svega devet odsto. Budžet Zrenjanina je po glavi stanovnika 2,5 puta niži od budžeta grada Rijeke, tri puta niži od budžeta Temišvara, a čak deset puta niži od gradova slične veličine u Nemačkoj. U Srbiji je stvoren sistem u kojem su članovi Vlade u Beogradu predstavljeni kao čarobnjaci sa štapićem koji rešavaju lokalne probleme što je potpuno pogrešno. Takva postavka javnih finasija je nedopustiva i ona se može promeniti samo izmenama Ustava i zakona koji regulišu oblast lokalne samouprave – navedeno je u saopštenju odbornika LSV u zrenjaninskoj skupštini.

Iako se predstavnici zrenjaninske lokalne vlasti hvale kako realno postavljaju budžet, najbolji pokazatelj odnosa prema budžetu je činjenica da je 29. novembra, dakle na kraju godine, Vlada Republike Srbije gradu Zrenjaninu prebacila 60 miliona dinara za izvršavanje obaveza usled smanjenog obima prihoda budžeta za 2018. godinu. Kako ističu, u prevodu na narodski jezik to znači da gase požar. To je slika i prilika njihovog odnosa prema novcima građana, njihovog neštedljivog, bahatog ponašanja i nesposobnosti da predvide i realizuju projektovani budžet, ističu zrenjaninski ligaši.

- Naprednjačka vlast ni u 2018. godini nije ostvarila ono što je obećala. Građanke i građani Zrenjanina i dalje nemaju zdravu pijaću vodu, izgradnja obilaznice nije ni započeta, kafilerija nesnosno smrdi, apoteke po selima se zatvaraju, a obećanja o izgradnji paraolimpijskog centra, akva parka, auto moto i bob staze, golf terena i dalje su mrtvo slovo na papiru. Zrenjanin je po svim ekonomskim pokazateljima ispod republičkog proseka, nezaposlenost je velika, životni standard građana na niskom nivou, infrastruktura je u veoma lošem stanju, pa se nameće pitanje na šta se to potrošio novac građana – ističe se u saopštenju odborničke grupe LSV.

Odbornici LSV su postavili pitanje šta je gradski štab za vanredne situacije uradio u proteklom periodu kada su Zrenjaninci, zbog neadekvatnog čišćenja snega, posebno u manjim i perifernim ulicama, ostali zavejani kao da su u ledenom dobu.

- Takođe, Liga socijaldemokrata Vojvodine je žestoko kritikovala potpuno ignorantski odnos koji vladajuća koalicija pokazuje prema građanima i građankama Zrenjanina i predstavnicima opozicije, jer ni nakon što je prošlo pola mandata niti gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine grada, zamenik predsednika Skupštine grada, sekretar Skupštine grada i njegov zamenik, niti jedan član Gradskog veća nije podneo izveštaj o radu. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je bahatost, nesposobnost i neodgovornost gradskih čelnika sada već prevršila sve mere. Liga spcijaldemokrata Vojvodine neće prestati da prati sve poteze vlasti i štiti interese građana Zrenjanina – zaključeno je u saopštenju odbornika LSV u zrenjaninskoj skupštini.

(SZILSV, 20.12.2018) 



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook