Čađ glavni zagađivač vazduha u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 07. 06. 2012. | Komentara: 0

Čađ glavni zagađivač vazduha u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Informacija da je u Zrenjaninu i Elemiru tokom prošle godine izmerena najveća koncentracija sumpor-dioksida, te da je taj gas dominantan izvor zagađivanja životne sredine u Zrenjaninu nije tačna, jer najveći problem stvaraju čestice čađi, istakao je juče načelnikom Odeljenja za poslove zaštite i unapređivanje životne sredine grada Zrenjanina Dejan Jovanov.

LSV

On je u razgovoru sa predsednikom Skupštine grada Zrenjanina Aleksandrom Martonom istakao da koncentracija sumpor-dioksida jeste relativno visoka, ali ne prekoračuje granice koje su predviđene pravilnicima.

– Maksimalna dozvoljena koncentracija od 125 mikrograma po metru kubnom nije prekoračena. Ono što jeste problem u gradu jesu suspendovane mikročestice čađi, poreklom iz saobraćaja i domaćinstava. Merenja su pokazala da od 365 dana prošle godine, za vreme monitoringa vazduha, čak 153 dana je postojalo prekoračenje maksimalne dozvoljene granice, nekada čak i pet puta više od dozvoljenog – upozorio je načelnik Jovanov dodajući da je čađ dominantan i glavni uzrok zagađivanja vazduha u gradu Zrenjaninu. Prema njegovim rečima, načini za rešavanje ovog problema jesu pametni semafori, po uzoru na onaj koji će uskoro biti postavljen kod Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla", izmeštanje teretnog saobraćaja iz grada, poboljšanje uslova javnog prevoza, ali i gasifikacija domaćinstava. Marton je, podsećajući da je dan ranije obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine, ocenio da je svest po pitanju ovog problema i dalje nedovoljno razvijena.

– Propisi u oblasti zaštite životne sredine su dobri, ali pitanje je koliko se oni poštuju, kao i kakva je kaznena politika za njihovo kršenje. Svi zajedno možemo doprineti zdravijoj i čistijoj sredini i kriza ne sme biti izgovor, jer ništa ne košta da se na posao ide biciklom ili pešice, što se već potencira u zemljama Evropske unije – naveo je on. Marton je ukazao da za kratke relacije automobil nije neophodan, kao i da se đubre ne sme bacati na mesta koja za to nisu namenjena, istovremeno pozivajući sve građane da se u subotu, 9. juna, pridruže akciji "Očistimo Srbiju", kojoj će se, kao i prethodnih godina, priključiti i grad Zrenjanin.

(BILSV, 07. 06. 2012.)



Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook