Cena godišnjih đačkih karata biće prepolovljena, a pojeftiniće i prevoz iz prigradskih naselja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Cena godišnjih đačkih karata biće prepolovljena, a pojeftiniće i prevoz iz prigradskih naselja

NOVI SAD - Skupština grada Novog Sada usvojila je danas Odluku o novim zonama u gradskom prevozu kojom pojeftinjuje gradski prevoz u prigradskim naseljima.

LSV

Predlagač te inicijative i član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Aleksandar Kravić, predočio je odbornicima i odbornicama da je ta mera samo deo šireg plana koji će za rezultat imati manje gužve i smanjenje zagađenja u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, pre tri godine pokrenut projekat „Smart city“ u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom. Prošlog juna, nakon dvogodišnjeg istraživanja, predstavljen je plan za rešenje saobraćajnih gužvi i bolji kvalitet vazduha u gradu.

– Tada smo videli da ima stvari koje možemo odmah da uradimo i ima stvari koje traže vreme. Prva mera koju smo preduzeli bila je kupovina novih autobusa. I sada su dve trećine autobusa novi ili stari par godina. Što je još važnije, više od polovine autobusa JGSP „Novi Sad“ koristiće prirodni gas, koji znatno manje zagađuje životnu sredinu – istakao je Kravić.

On je rekao i da današnja odluka predstavlja drugu meru iz pomenutog plana i da ta mera ima operativnu i socijalnu dimenziju.

Kako kaže, tarifni sistem koji je do danas bio na snazi usvojen je 1993. godine, a Novi Sad se od tada znatno promenio jer su mnoga naselja koja su bila odvojena od grada danas praktično deo grada.

Novi tarifni sistem, prema Kravićevim rečima, ima četiri zone za pretplatne karte, odnosno dve zone za pojedinačne karte.

Prva zona u gradskom prevozu sad je jako proširena i obuhvata i nekadašnju drugu zonu, odnosno 80% stanovnika, a cena karte iznosiće 65 dinara.

Cena godišnjih karata za đake i studente biće bukvalno prepolovljena i ubuduće će koštati 5.000 dinara umesto dosadašnjih 10.000 dinara.

Takođe, znatno će pojeftiniti i pojedinačne karte za zone u prigradskim naseljima, što znači da će putnici u dosadašnjoj trećoj, četvrtoj i petoj zoni kartu plaćati svega 110 dinara.

To će kao rezultat imati i smanjenje divljeg taksi prevoza.

– Imamo izuzetnu saradnju s taksi udruženjima i hoćemo da i njima pomognemo u borbi protiv nelojalne konkurencije – dodao je član Gradskog veća zadužen za saobraćaj.

On je zatim najavio i kako u maju treba da počne elektronska naplata karata u autobusima, te da će to biti druga mera koja treba da poveća prihod JGSP „Novi Sad“.

– Dakle, mi hoćemo da novim autobusima privučemo veći broj putnika, smanjimo broj automobila na ulicama, a samim tim i zagađenje u gradu – objasnio je on.

Kravić je naveo i da je u toku koncesija za garaže i da će, uz smanjenje broja automobila na ulicama zbog jeftinijeg prevoza iz prigradskih naselja, to biti druga mera koja će doprineti većem broju parking mesta u gradu.



Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 02. 2012. | Komentara: 0

Osmi napad na prostorije LSV u Pančevu

Pančevo, 06. februara - Nepoznati počinioci razbili su ciglom prozor na prostorijama Gradskog odbora LSV u Pančevu. Policija je danas obavila uviđaj, a Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da počinioci što pre budu identifikovani i uhapšeni.
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 02. 2012. | Komentara: 0

Odgovor gradonačelniku Zrenjanina

ZRENJANIN, 06. februara - Povodom saopštenja gradonačelnika Zrenjanina, o prekidanju skupštinske sednice, Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin saopštava sledeće:
Odbori LSV | Petak, 03. 02. 2012. | Komentara: 1

Osuda grafita na kući zaštitnice građana u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje ispisivanje grafita neprimerene sadržine na kući Dragane Radlovački Grozdanov, zaštitnice građana grada Zrenjanina – saopštili su danas u zajeničkom saopštenju za javnost potpredsednik LSV Aleksandar Marton i predsednik Gradske organizacije LSV Zrenjanin Dejan Čapo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook