Država tretira žene kao građane drugog reda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 30. 10. 2012. | Komentara: 0

Država tretira žene kao građane drugog reda

ZRENJANIN – Potpredsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin dr Jovanka Koprivica upitala je na konferenciji za novinare da li su u našoj zemlji žene građani drugog reda.

Jovanka Koprivica

- Da li je njihovo zdravlje važno samo neposredno pred, tokom i neposredno nakon trudnoće i donošenja na svet novog člana zajednice, jer smo jedino tada, dok 'spašavamo' društvo od opasnosti bele kuge, potpuno zdravstveno zaštićene? – pitala je ona i upozorila da je Srbija na prvom mestu u Evropi po učestalosti raka grlića materice i podsetila da je oktobar mesec borbe protiv raka.
- Pravilnik o dopuni Pravilnika o sadržaju i obimu zdravstvene zaštite, koji je stupio na snagu  22. septembra, predviđa da građanke naše zemlje imaju pravo na jedan preventivni  ginekološki pregled na tri godine. Ipak, dalje stoji da se u slučaju eventualnog oboljenja pregledi mogu obaviti i mimo propisanog kalendara preventivnih pregleda, ali ne stoji kako ga otkriti bez ginekološkog pregleda, s obzirom da je karcinom grlića materice u ranom stadijumu, kada se najlakše leči, uglavnom asimptomatsko oboljenje – objasnila je dr Koprivica.
Ona je dodala da svi tekstovi i saveti govore o redovnim ginekološkim pregledima, kao najboljem vidu prevencije. Takođe, i na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje upadljiv je tekst „Kaži svima koje voliš! Redovan pregled je najbolja zaštita“.  
- Znači li dopuna Pravilnika da nas RFZO ne voli? – upitala je dr Koprivica i istakla da su se ovim povodom oglasili mediji, brojne ženske i nevladine organizacije, koji su tražili objašnjenje. A Ministarstvo zdravlja i dalje savetuje preventivne ginekološke preglede kao i do sada, jednom godišnje, navodeći da su u pripremi skrining programi za rano otkrivanje, ne samo raka grlića materice, već i još nekih malignih oboljenja. Doktorka
Koprivica je napomenula da i domovi zdravlja dele mišljenje da su češći pregledi neophodni, ali da su oni finansijski zavisni od RFZO, čija tumačenja Pravilnika postaju vrlo jasna kada se, kako je rekla, fakture za izvršene preglede i intervencije vrate nenaplaćene.
Dr Koprivica je podsetila da već nekoliko godina unazad zdravstvene institucije, ženske organizacije i mnogi drugi, koji se bave zdravljem, apeluju na žene da redovno ili bar jednom godišnje odlaze na preventivne ginekološke preglede, kao i da su na adresu Ministarstva zdravlja upućivani brojni zahtevi za pokretanje skrining programa za rano otkrivanje bolesti, koji su na papiru prihvaćeni, ali u praksi, na žalost, retko gde zaživeli.
Ona je upozorila da svake godine u svetu pola miliona žena oboli od raka grlića materice, a više od polovine njih ne uspe da se izbori sa bolešću, koja se vrlo lako otkriva i uspešno leči ako se na vreme otkrije. Koprivica je istakla i aktivnosti Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, čije su aktivistkinje na tribinama, akcijama, bazarima zdravlja i razgovorima sa građankama i građanima, ukazivale na ovaj problem, pozivajući nadležno Ministarstvo da obrati veću pažnju na ženu u zdravstvenom sistemu.
Dr Jovanka Koprivica je apelovala na nadležne institucije da što pre sagledaju ovaj problem iz svih uglova i usaglase svoje stavove, za dobro svojih korisnika, zbog kojih, kako je ocenila, i postoje.

(BILSV, 30.10.2012)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook