Energetski sporazum Zrenjaninu godišnje odnese 4 sale za fizičko vaspitanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 30. 05. 2017. | Komentara: 0

Energetski sporazum Zrenjaninu godišnje odnese 4 sale za fizičko vaspitanje

Zrenjanin, 30. maj 2017 - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin podseća na inicijativu koju je LSV pokrenula za raskid Energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, jer na taj način želimo da zaštitimo interese građanki i građana Republike Srbije, Vojvodine i Zrenjanina.

 LSV

Podsećamo, jedna od inicijativa je i za povećanje iznosa rudne rente (naknada za izvlačenje nafte i gasa), budući da se vojvođanski nafta i gas sedam godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji.

Rudna renta u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12% (i raste), u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%. Trebalo bi da rudna renta u Srbiji po zakonu iznosi 7%, ali taj zakon ne važi za NIS. Ta kompanija s većinskim ruskim vlasništvom i dalje plaća 3%.

Grad Zrenjanin je u periodu od 2011. godine do 2015. godine u budžet ''primio'' oko 570 miliona dinara na ime rudne rente. Prosečno po godini grad Zrenjanin na ime rudne rente dobija oko 115 miliona dinara. Da se poštuje zakonska odredba o rudnoj renti koja kaže da lokalnim samoupravama ostaje 7% grad Zrenjanin bi u proseku godišnje dobijao 265 miliona dinara. Dakle, razlika na nivou godine je 150 miliona dinara ili 1.22 miliona evra.

Ovaj iznos je ekvivalent vrednosti izgradnje 4 sale za fizičko vaspitanje (izgradnje sale u Mihajlovu koštala je 38 miliona dinara).

Mesne zajednice koje dobijaju sredstva od rudne rente su Elemir, Melenci, Taraš, Jankov most, Mihajlovo, Gradnulica, Žarko Zrenjanin. Zamislite šta bi se sve moglo uraditi da se unapredi kvalitet života ljudi u ovim naseljenim mestima da ovaj Sporazum nije napravljen isključivo na našu štetu.

LSV poziva nadležne institucije da utvrde krivce koji su dozvolili da se većinsko vlasništvo u NIS-u proda budzašto i to na način da iz ugovora nisu izuzete rezerve bušotine nafte, gasa i geotermalnih voda. 

član Gradskog odbora
LSV Zrenjanin
Adam Paljov


 




Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.
Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook