Gašenje apoteka u selima nedopustivo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 30. 10. 2017. | Komentara: 0

Gašenje apoteka u selima nedopustivo

Zrenjanin, 30.oktobar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje trend gašenja apoteka „Apoteke Zrenjanin“ u naseljenim mestima u Zrenjaninu. Apoteke su već zatvorene u Aradcu, Orlovatu, Tomaševcu, Jankovom Mostu, Mihajlovu, Farkaždinu i Knićaninu. Upitno je da li će i na koji način raditi apoteke u Melencima, Botošu i Čenti, dok u Belom Blatu apoteka radi dva dana nedeljno, a Lukino Selo nije ni imalo apoteku.

LSV

Pre samo godinu i po dana je iz gradske vlasti najavljivano da će svako naseljeno mesto imati apoteku. Dakle, ponovo su prekršili svoja obećanja i nastavljaju praksu govorenja neistine, jer sada vidimo da se i postojeće apoteke gase.

Nacrt Zakona o apotekarskoj delatnosti definiše da svako mesto do 4000 stanovnika mora imati apoteku, kao i da će morati da budu otvorene apotekarske stanice sa zaposlenim stručnim licem za izdavanje lekova u svakom selu koje je najmanje pet kilometara udaljeno od najbliže apoteke. Najavljeno je da se ovim zakonom želi  unaprediti mreža apoteka kako bi se obezbedila jednakost u dostupnosti lekova. Ipak, u praksi imamo potpuno suprotnu tendenciju. Umesto da se unapređuje rad i snabdevenost lekovima, apoteke se gase.

Svi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i apotekarske usluge bez obzira na to gde žive. Grad je dužan da obezbedi kontinuirano snabdevanje stanovništva lekovima i medicinskim sredstvima radi lečenja, poboljšanja i održavanja kvaliteta života pacijenta. Takođe, javne vlasti treba da obezbede fizički, geografski i ekonomski dostupne apotekarske delatnosti, posebno na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Život je posebno težak u seoskim mesnim zajednicama. Naša sela se gase, jer ih svi koji mogu napuštaju. U selima uglavnom žive stariji stanovnici i njima je i najpotrebnija zdravstvena zaštita i apotekarske usluge. Zbog toga je apsurd zatvaranja apoteka u selima veći.

LSV poručuje predstavnicima gradske vlasti da stanovnici naseljenih mesta nisu građani drugog reda. I oni imaju pravo na lečenje i apotekarske usluge. Krajnje je vreme da gradski čelnici počnu da rešavaju pitanja kvaliteta i standarda života građana u našem gradu i okolnim mestima. To je njihova dužnost.

mr Dejan Čapo
predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina



Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2013. | Komentara: 0

Ponovo inicijativa za Banatski univerzitet

NOVI SAD – Bez obzira na to što Liga socijaldemokrata Vojvodine nije trenutno deo vlasti u Zrenjaninu, ligaši i ligašice nastavljaju svoju borbu da Zrenjanin postane evropski grad i sredina u kojoj se bolje živi - istakla je danas odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina Božana Vukadinović.
Odbori LSV | Utorak, 05. 03. 2013. | Komentara: 0

Zrenjaninska skupština nespremna za druge jezike

ZRENJANIN - Potpredsednik GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin i odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina Tibor Vaš rekao je danas na konferenciji za novinare da mnoge učesnike u javnom životu treba podsetiti da je neophodno poštovati i primenjivati zakone koji se tiču ljudskih prava, a da je pojedince koji ih ne poštuju potrebno sankcionisati.
Odbori LSV | Utorak, 26. 02. 2013. | Komentara: 0

Centralizacija Vojvodini zavezala ruke

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton, ocenio je danas da se sem reči “autonomija” malo šta može navesti kao istinski izraz jake regionalne, autonomne vlasti u Vojvodini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook