Gašenje apoteka u selima nedopustivo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 30. 10. 2017. | Komentara: 0

Gašenje apoteka u selima nedopustivo

Zrenjanin, 30.oktobar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje trend gašenja apoteka „Apoteke Zrenjanin“ u naseljenim mestima u Zrenjaninu. Apoteke su već zatvorene u Aradcu, Orlovatu, Tomaševcu, Jankovom Mostu, Mihajlovu, Farkaždinu i Knićaninu. Upitno je da li će i na koji način raditi apoteke u Melencima, Botošu i Čenti, dok u Belom Blatu apoteka radi dva dana nedeljno, a Lukino Selo nije ni imalo apoteku.

LSV

Pre samo godinu i po dana je iz gradske vlasti najavljivano da će svako naseljeno mesto imati apoteku. Dakle, ponovo su prekršili svoja obećanja i nastavljaju praksu govorenja neistine, jer sada vidimo da se i postojeće apoteke gase.

Nacrt Zakona o apotekarskoj delatnosti definiše da svako mesto do 4000 stanovnika mora imati apoteku, kao i da će morati da budu otvorene apotekarske stanice sa zaposlenim stručnim licem za izdavanje lekova u svakom selu koje je najmanje pet kilometara udaljeno od najbliže apoteke. Najavljeno je da se ovim zakonom želi  unaprediti mreža apoteka kako bi se obezbedila jednakost u dostupnosti lekova. Ipak, u praksi imamo potpuno suprotnu tendenciju. Umesto da se unapređuje rad i snabdevenost lekovima, apoteke se gase.

Svi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i apotekarske usluge bez obzira na to gde žive. Grad je dužan da obezbedi kontinuirano snabdevanje stanovništva lekovima i medicinskim sredstvima radi lečenja, poboljšanja i održavanja kvaliteta života pacijenta. Takođe, javne vlasti treba da obezbede fizički, geografski i ekonomski dostupne apotekarske delatnosti, posebno na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Život je posebno težak u seoskim mesnim zajednicama. Naša sela se gase, jer ih svi koji mogu napuštaju. U selima uglavnom žive stariji stanovnici i njima je i najpotrebnija zdravstvena zaštita i apotekarske usluge. Zbog toga je apsurd zatvaranja apoteka u selima veći.

LSV poručuje predstavnicima gradske vlasti da stanovnici naseljenih mesta nisu građani drugog reda. I oni imaju pravo na lečenje i apotekarske usluge. Krajnje je vreme da gradski čelnici počnu da rešavaju pitanja kvaliteta i standarda života građana u našem gradu i okolnim mestima. To je njihova dužnost.

mr Dejan Čapo
predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina



Odbori LSV | Petak, 19. 10. 2012. | Komentara: 0

Diskutabilna odluka Ustavnog suda Srbije

ZRENJANIN – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nataša Lalić  ocenila je da je odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti određenih odredbi Zakona o nadležnosti Vojvodine u fokusu javnosti jer se tiče direktno života građanki i građana Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 16. 10. 2012. | Komentara: 1

U Pančevu uklonjena vojvođanska zastava

PANČEVO – Sa jarbola javnog preduzeća “Autotransport Pančevo” (ATP), očigledno po sopstvenom nahođenju njihovih novoizabranih partokratskih uprava, pre nekoliko dana uklonjena je zastava AP Vojvodine, upozorio je danas na konferenciji za novinare predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u lokalnom parlamentu Miloš Veselinov.
Odbori LSV | Utorak, 16. 10. 2012. | Komentara: 0

Krivična prijava protiv Lukrecie Ursulesku

ZRENJANIN – Potpredsednik Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin i odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Vladimir Milošev, potvrdio je danas novinarima da je Lukrecia Ursulesku, odbornica u lokalnom parlamentu koja je svoje mesto osvojila na listi LSV, a onda se proglasila nezavisnom i pružila podršku sadašnjoj većini okupljenoj oko stranaka SNS i SPS, dobila posao u zrenjaninskom JKP "Vodovod i kanalizacija".



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook