Gradsko veće Zrenjanina da prestane da bude dekor

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 19. 12. 2017. | Komentara: 0

Gradsko veće Zrenjanina da prestane da bude dekor

Zrenjanin, 19. decembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neophodno pod hitno osnažiti organe lokalne samouprave, a pre svega Gradsko veće.

LSV

Odbornička većina je svojim ponašanjem Skupštinu pretvorila u glasačku mašinu u kojoj nema razgovora.

Poseban problem, međutim, predstavlja nefunkcionisanje Gradskog veća. Zakon omogućava jasne ingerencije ovom organu, ali je činjenica da u Zrenjaninu on slabo funkcioniše.

Nema jasnu ulogu, postoji vidljivo lutanje u pronalaženju mehanizama za njegovo funkcionisanje, resori su nedovoljno vidljivi, bez ingerencija, a članovi Veća, u ovim okolnostima, potpuno su neprimetni i predstavljaju puku glasačku aparaturu.

Članovi nemaju jasno definisane oblasti delovanja i nadležnosti, pa građani Zrenjanina kada imaju problem, ne mogu da znaju kome da se obrate.

Gradskom veću je potrebno više samostalnosti u radu. Potrebno je izvršiti kvalitetnu podelu resora i omogućiti maksimalno korišćenje svih kapaciteta lokalne samouprave članovima Veća. Oni moraju postati pravi lokalni ministri, koji će raditi na svojim zaduženjima. Samim tim i Veće mora postati mala Vlada lokalne samouprave.

Iskustva Novog Sada, ali i Kikinde i Subotice govore da je ovako nešto moguće, ali je potrebno načiniti jasan plan reformi.

Samoosnaživanje gradske Skupštine i Gradskog veća može dovesti do boljeg konzumiranja oskudnih ingerencija lokalnih vlasti.

Potrebno je transformisati ova tela zarad boljeg funkcionisanja lokalne vlasti.

Aleksandar Marton
odbornik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook