Gumara i dalje bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 11. 2019. | Komentara: 0

Gumara i dalje bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Zrenjanin, 25. novembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje šta je sa studijom o proceni uticaja fabrike “Šangdong linglong” na životnu sredinu.

Podsećamo, 30. marta ove godine postavljen je kamen temeljac i time ozvaničen početak gradnje fabrike “Šandong linglong” u Zrenjaninu, te je tom prilikom najavljena proizvodnja trinaest miliona automobilskih guma godišnje.

LSV

Na internetu se uveliko pojavljuju oglasi za posao u ovoj kompaniji, ali studije o proceni uticaja na životnu sredinu nema niotkuda.
Studija o proceni uticaja na životnu sredinu jeste dokument kojim se analizira i ocenjuje kvalitet činilaca životne sredine i njihova osetljivost na određenom prostoru i međusobni uticaji postojećih i planiranih aktivnosti, predviđaju neposredni i posredni štetni uticaji projekta na činioce životne sredine, kao i mere i uslovi za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kako piše u Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu Republike Srbije.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je institucija nadležna za davanje saglasnosti na ovu studiju, te ovom prilikom postavljamo pitanje pokrajinskom sekretaru Vladimiru Galiću gde je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu za ovu kinesku kompaniju.

U javnosti se priča o mogućem štetnom uticaju procesa koji se koriste u proizvodnji guma na zdravlje stanovništva, kao i na direktno uništavanje životne sredine. Kako da znamo šta da očekujemo od ovog investitora i njegove fabrike, kad je jedino o čemu se govori veliki broj radnih mesta koji će tom prilikom biti otvoren? Ne sporimo da je to dobra vest, ali ako je na štetu zdravlja ljudi, onda da se ipak zapitamo da li nam trebaju ovakve investicije.

Na sva ova pitanja, odgovore bi dala Studija o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike “Šandong linglong”. Dok ne vidimo saglasnost Pokrajinskog sekretarijata na nju, možemo samo da nagađamo i nadamo se da neće biti negativnih uticaja na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Nataša Lalić
članica Gradskog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine ZrenjaninOdbori LSV | Utorak, 28. 01. 2020. | Komentara: 0

Zašto građani Zrenjanina još uvek nemaju zdravu pijaću vodu

Gradonačelnik Zrenjanina izjavio je prošle nedelje da će postrojenje za prečišćavanje vode ponovo početi sa radom i da će do kraja ove nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje.
Odbori LSV | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Ni posle tri nedelje ne znamo ko su fašisti koji su uvredili žrtve racije

Delegacija Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Kravićem, danas je tradicionalno položila venac kod Spomenika žrtvama racije „Porodica“.

Odbori LSV | Utorak, 21. 01. 2020. | Komentara: 0

Vojvodina je rešenje, Vojvođanski front je rešenje

Liga socijaldemokrata Vojvodine aktivno radi na tome da se obezbede uslovi da građani Zrenjanina žive pristojno od svog rada, dobiju zdravu pijaću vodu, udišu čist vazduh i imaju rešeno pitanje kafilerije, savremenog načina odlaganja i upravljanja otpadom. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook