Gumara i dalje bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 11. 2019. | Komentara: 0

Gumara i dalje bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Zrenjanin, 25. novembar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje šta je sa studijom o proceni uticaja fabrike “Šangdong linglong” na životnu sredinu.

Podsećamo, 30. marta ove godine postavljen je kamen temeljac i time ozvaničen početak gradnje fabrike “Šandong linglong” u Zrenjaninu, te je tom prilikom najavljena proizvodnja trinaest miliona automobilskih guma godišnje.

LSV

Na internetu se uveliko pojavljuju oglasi za posao u ovoj kompaniji, ali studije o proceni uticaja na životnu sredinu nema niotkuda.
Studija o proceni uticaja na životnu sredinu jeste dokument kojim se analizira i ocenjuje kvalitet činilaca životne sredine i njihova osetljivost na određenom prostoru i međusobni uticaji postojećih i planiranih aktivnosti, predviđaju neposredni i posredni štetni uticaji projekta na činioce životne sredine, kao i mere i uslovi za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kako piše u Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu Republike Srbije.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je institucija nadležna za davanje saglasnosti na ovu studiju, te ovom prilikom postavljamo pitanje pokrajinskom sekretaru Vladimiru Galiću gde je Studija o proceni uticaja na životnu sredinu za ovu kinesku kompaniju.

U javnosti se priča o mogućem štetnom uticaju procesa koji se koriste u proizvodnji guma na zdravlje stanovništva, kao i na direktno uništavanje životne sredine. Kako da znamo šta da očekujemo od ovog investitora i njegove fabrike, kad je jedino o čemu se govori veliki broj radnih mesta koji će tom prilikom biti otvoren? Ne sporimo da je to dobra vest, ali ako je na štetu zdravlja ljudi, onda da se ipak zapitamo da li nam trebaju ovakve investicije.

Na sva ova pitanja, odgovore bi dala Studija o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike “Šandong linglong”. Dok ne vidimo saglasnost Pokrajinskog sekretarijata na nju, možemo samo da nagađamo i nadamo se da neće biti negativnih uticaja na ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Nataša Lalić
članica Gradskog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin



Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.

Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook