Iz Zrenjanina kreće kolona traktora za spas domaćih poljoprivrednika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 19. 11. 2015. | Komentara: 0

Iz Zrenjanina kreće kolona traktora za spas domaćih poljoprivrednika

ZRENJANIN - Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin i odbornik u Skupštini Grada Zrenjanina Predrag Perkić kazao je danas da je Predsedništvo LSV odlučilo da u četvrtak, 26. novembra, u Beogradu organizuje protestnu vožnju poljoprivrednika koji će u koloni na traktorima iskazati nezadovoljstvo vojvođanskih paora predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zatražiti njegovo povlačenje iz skupštinske procedure.

LSV
 
Otvaraju vrata tajkunizaciji agrara
 
On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je povod ovom protestu činjenica da Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je sačinilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije predviđa da to ministarstvo ima diskreciono pravo da donese odluku da pravnim licima, bez ikakvog kriterijuma da u zakup 30 odsto državnog zemljišta na rok od 30 godina.
 
- Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen u skupštinsku proceduru, a da nisu uvažene brojne primedbe stručnjaka i poljoprivrednih udruženja, iznete tokom javne rasprave, već su usvojena rešenja kojima se otvaraju vrata tajkunizaciji agrara i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava – istakao je čelnik zrenjaninskih ligaša.
 
Perkić je objasnio da evropske integracije ne mogu biti izgovor za donošenje zakona kojima se naši poljoprivrednici guše, jer država nije učinila ništa da domaći agrar učini konkurentnim. Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da pregovarački proces sa Evropskom unijom nikako ne isključuje pravo zemlje-kandidata da štiti svoje strateške interese u poljoprivredi, te zahteva da to učine i državni organi Srbije.
 
Vojvođanski paori nisu građani drugog reda
 
- U Vojvodini su hiljade porodica, maltene polovina poljoprivrednih gazdinstava, upućene delimično ili isključivo na državno zemljište. Postoje sela koja čak i nemaju privatno zemljište u svom ataru nego su živela i žive od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta – izjavio je Perkić, dodajući da bi njih ovakva rešenja osudila na propast.
Defile traktora je, kako objašnjava Perkić, akcija apela i upozorenja, bez blokade puteva i zaustavljanja saobraćaja i u skladu sa propisima o pravu na javno okupljanje i slobodu govora.
 
- Vojvođanski paori kao i svi drugi građani ove zemlje, imaju pravo da iznesu svoje zahteve državnim organima, jer oni nisu građani drugog reda! Usvajanjem predloženih zakonskih rešenja bio bi doveden u pitanje jedan od najvažnijih resursa Vojvodine – poljoprivredno zemljište. Nećemo dozvoliti da vojvođanski paori postanu tehnološki višak na svojim oranicama – zaključio je Perkić.
 
Podsećamo, Liga socijaldemokrata Vojvodine prikuplja 100.000 potpisa s namerom da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine i izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup.
 
(BILSV, 19.11.2015)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook