Izvorišta vode u Novom Sadu ugrožena i izložena zagađivanju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 21. 03. 2015. | Komentara: 0

Izvorišta vode u Novom Sadu ugrožena i izložena zagađivanju

NOVI SAD - Sva tri izvorišta vode u Novom Sadu - "Ratno ostrvo", "Petrovaradinska ada" i "Štrand" su ugrožena i kontinuirano izložena zagađivanju iz pravca Dunava i zaleđa, odnosno naselja u blizini izvorišta, istakli prof. dr Božo Dalmacija i dipl. ing. Dragan Ivanović.

LSV
 
Koje mere treba preduzeti
 
Oni su na tribini "Da li štitimo izvorišta vode?", koju je povodom 22. marta, Svetskog dana voda organizovao Stručni savet za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, zaključili da se moraju preduzeti mere za sprečavanje zagađenja u zoni izvorišta. Među merama koje predlažu Dalmacija i Ivanović su izmeštanje objekata od značaja za zagađenje izvorišta, remedijacija zagađenog prostora, izmeštanje izliva gradskih otpadnih voda, održavanje hidrauličke barijere u funkcionalnom stanju, rekonstrukcija kanalizacije...
 
- Jedna od najvažnijih mera za obezbeđivanje zaštite izvorišta je stalno sprovođenje monitoringa. To je praćenje kvaliteta podzemnih voda, kako bi se na vreme uočilo kretanje zagađenja prema bunarima izvoršta, na osnovu čega se mogu na vreme preuzeti adekvatne mere u cilju zaštite izvorišta - naglašeno je na tribini.
 
Kako je istaknuto, sve ove mere iziskuju velika ulaganja i stručni rad, za šta bi Grad Novi Sad morao pronaći rešenje, da li uz pomoć razvojnih fondova ili na drugi način, da se obezbede sredstva i primene mere zaštite izvorišta, jer će u suprotnom izvorišta biti izložena riziku da budu ugrožena preko granice koja će obezbediti zdravu vodu za piće, što u krajnjoj instanci može dovesti do njihovog gašenja.
 
Ko/šta zagađuje izvorišta
 
Gledajući pojedinačno, „Petrovaradinska ada“ ugrožena je prisustvom sidrišta brodova u samoj zoni izvorišta, neovlašćenim saobraćajem kroz izvorište, prisustvom naselja „Dunavac“ sa nehigijenskim septičkim jamama, divljim deponijama, marinom plovila na motorni pogon, koji se nalaze u rukavcu Dunava u zoni izvorišta, itd.
 
- Izvorište „Štrand“ spada u najugroženija novosadska izvorišta s obzirom na to da je locirano u visoko urbanizovanom delu grada, a najverovatnije je zagađeno iz kanalizacione mreže, zbog čega već duži period nije u funkciji. Izvorište „Ratno ostrvo“, koje u ovom momentu daje više od 50% vode potredne za grad, ugroženo je blizinom rafinerije, u kojoj nisu sanirana zagađenja iz vremena bombardovanja i zbog čega je izgrađena hidraulička zavesa (niz od 12 bunara) sa pripadajućom opremom, kako bi se na vreme reagovalo na pojavu zagađenja iz pravca rafinerije. Nažalost, ovaj niz bunara nije u funkcionalnom stanju, jer je objekat sa opremom devastiran, oprema odneta, a bunari hidrauličke zavese nisu u funkciji. Izvorište ugrožava blizina naselja, divlje deponije, poljoprivredno zemljiše, itd - napomenuli su učesnici tribine.
 
Ivanović je naglasio da zaštita izvorišta spada u sistematske mere, koje se moraju pažljivo planirati, ali i izvesti u planiranom obimu.
 
(BILSV, 21.03.2015)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook