Kravić: Gasna mreža je imovina građana Novog Sada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 28. 08. 2015. | Komentara: 0

Kravić: Gasna mreža je imovina građana Novog Sada

NOVI SAD – Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić upozorio je danas da je u toku tajna, tiha privatizacija Društvenog preduzeća „Novi Sad - Gas“. 

LSV

- Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva gradonačelnika Miloša Vučevića i gradsku vlast u Novom Sadu da postupe po zakonu i zaštite interese grada i Novosađana tako što će istaći zahtev da se iz privatizacije izuzme gasna mreža - poručio je Kravić na današnjoj konferenciji za novinare. On je upozorio da je došao do informacija koje govore da će u toku sledeće nedelje početi radnje koje dovode do potpune privatizacije ovog društvenog preduzeća. 

– Zašto je to važno za Novi Sad i građane Novog Sada? Građani Novog Sada su kroz budžet, odnosno kroz ulaganja koja je svojevremeno sprovodio Zavod za izgradnju grada investirali u gasnu mrežu, ali i sami kroz plaćanje priključka. A, sada su u situaciji da će neko privatizovati mrežu koja je njihova – upozorio je Kravić dodajući da će taj ko je privatizuje imati monopol i diktirati cene.

Moguća šteta veća od afere sa ATP Vojvodina 

– Ne sme se dozvoliti da gasna mreža, kao resurs uđe u privatizaciju, jer je ta mreža u svojini građana Novog Sada a njena vrednost prevazilazi višestruko vrednost štete koja je napravljena u aferi ATP Vojvodina. Ovde se radi o desetinama miliona evra i to je nešto što se mora podvući. Zato pozivamo i gradonačelnika i odgovarajuće službe da zaštite interese Novog Sad i građana Novog Sada – rekao je Kravić ukazujući da je neophodno pod htno pravno ozvaničiti da su građani Novog Sada vlasnici gasne mreže ili da je grad vlasnik gasne mreže. 

Ne plaćaju ništa

Kravić je podsetio na istorijat nastanka preduzeća  DP „Novi Sad gas“ , od 1976. godine i Radne organizacije „Plin“, koja je nakon više transformacija tokom godina postala DP „Novi Sad - Gas.“  Dodao je da je Zavod za izgradnju grada u periodu od 1976. do 1992. godine investirao u primarnu gradsku gasnu mrežu, dok s druge strane gasno preduzeće nije plaćalo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta niti bilo kakve takse. 
Zbog sukoba grada i rukovodstva JKP „Novi Sad gas“ 1997. godine, rukovodstvo tog preduzeća uspelo je da izdejstvuje pretvaranje tog preduzeća u društveno. Nakon toga ono postaje potpuno samostalan subjekat u odnosu na grad Novi Sad, nastavljajući pri tom da ne plaća zakup distributivnih gasnih mreža za sve ove godine, uprkos prometu od više stotina miliona evra. Pored toga, ukazao je Kravić, preduzeću je račun blokiran duže od godinu dana zbog ogromnih dugovanja „Srbijagasu“.  
Upitan za komentar o mogućem datumu predstojećih izbora, Kravić je ponovio da je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna za njih i sutra, dodajući da je za LSV jedino važno da svi oni pokrajinski i lokalni, ili i republički, budu organizovani u istom terminu

(BILSV, 28. 08. 2015)




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook