Kravić: Grad se neće razvijati bojkotom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

Kravić: Grad se neće razvijati bojkotom

NOVI SAD - Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić izjavio je da od uvođenja višestranačja u Srbiji izborni uslovi nikada nisu bili dobri, ali je LSV uvek učestvovala na njima, pa je tako i sada. Upitan zašto LSV ne učestvuje u bojkotu, Kravić je u intervjuu za portal mojnovisad.com, predstavljajući izbornu listu Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad, istakao da se grad neće razvijati bojkotom. On ističe da jedino trajno rešenje za dobre izborne uslove jeste da se prihvati predlog LSV za izmenu izbornog sistema, koji je još pre pet godina predat u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

LSV

Koje su vam najveće zamerke na aktuelni mandat u gradskoj vlasti?

– Nažalost, nismo imali dovoljan broj glasova da zaustavimo deo ideoloških projekata u gradu poput postavljanja obeležja onima koji sa Novim Sadom nemaju nikakve veze. Ili, još gore, za nas više nego sporne i zloupotrebljene table „svim nevinim žrtavama 1944-1945“. Takođe, stvari koje smo zamislili da sprovedemo nismo mogli uraditi brže zbog komplikovanih pripremnih radova.

Šta biste izdvojili da je dobro urađeno za prethodne četiri godine u gradu?

– Urađeno je zaista mnogo toga dobrog i to nam se potvrđuje u razgovoru sa građanima. Zadovoljni smo što smo doprineli efikasnijoj realizaciji niza infrastrukturnih projekata. Posebno smo zadovoljni potpunom ili faznom realizacijom projekata sa kojima smo ušli u mandat, kao što su uvođenje vodovodnog i kanalizacionog sistema u delove grada gde ga nije bilo i poboljšanjem kvaliteta pijaće vode zahvaljujući završetku izgradnje novog sistema za proizvodnju vode. I sami vidite da je izgrađen ili rekonstruisan značajan broj biciklističkih staza, da je detaljno uređeno podgrađe Tvrđave, da je Novi Sad stekao status Evropske prestonice kulture i Evropske prestonice mladih. Otvoreni su novi bulevari, zatim nova zgrada Hitne medicinske pomoći, a posebno nas raduje što projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda više nije na papiru nego je u toku izgradnja objekata neophodnih za postavku fabrike.

Koji je po vama najveći problem u Novom Sadu i kako biste ga rešili?

– Novi Sad je grad koji se razvija i širi brzinom koju je infrastrukturno i proceduralno teško ispratiti. Želja nam je da dođemo do statusa u kojem će pre širenja nekih delova grada biti obezbeđeni svi neophodni preduslovi za to. A najveća želja nam je da svaki stanovnik grada, bez obzira na udaljenost od centra ima obezbeđene uslove za jednako kvalitetan život kakav i zaslužuje u 21.veku.

Šta garantujete da ćete uraditi ako dođete na vlast?

– Za početak, završićemo započeto. A to znači dovođenje vodovne i kanalizacione mreže u svaki dom koji ih do sada nema. To znači i rekonstrukciju, ali i izgradnju trotoarske mreže tamo gde je uopšte nema. Sa druge strane, intenzivno ćemo se posvetiti podizanju standarda higijene na ulicama, povećanju broja parking mesta, biciklističkih staza, parkovnih površina i ozelenjavanju grada. Takođe, nastavićemo sa podrškom projektu koji je počeo još u vreme dok smo mi imali odgovornost za rad JGSP "Novi Sad". To znači nabavku autobusa koji koriste prirodni gas, jer se na taj način građanima omogućava jeftiniji prevoz, a životna sredina se daleko manje zagađuje. I, na kraju, ali svakako jedna od stvari po kojima smo prepoznatljivi u proteklom periodu – nastavićemo beskompromisnu i neumornu borbu i rad na završetku izgradnje prečistača otpadnih voda i konačnom odstranjivanju neprijatanog mirisa sa keja.

S kojim strankama ili organizacijama sigurno nećete ulaziti u koalicionu vlast?

– To pitanje je kod nas odavno rešeno odlukom Glavnog odbora koja je i dalje na snazi – sa svim ultranacionalističkim strankama. U najkraćem, tu mislimo na one stranke koje učešće u vlasti na lokalu ne koriste za podizanje standarda kvaliteta života nego kao poligon za svoje ekstremističke politike. I, naravno, ne bismo mogli u vlast sa nakupcima glasova koji upravljanje gradom vide kao način za izvlačenje para iz gradskih preduzeća.

Da li mislite da Novi Sad nije bezbedan grad i zašto? Kako će to postati ako nije?

– Nijedan grad nikad nije dovoljno bezbedan, ali taj problem nije moguće rešiti na lokalnom nivou. S jedne strane, to je pitanje sve učestalijeg roditeljskog pristupa u vaspitanju da je važnije imati nego znati i biti. A sa druge strane to je pitanje opšteg stanja u društvu. Vraćanje ingerencija vojvođanske policije možda ne bi bio jedini, ali bi svakako bio važan i uspešan korak u tom pravcu. Podsetiću vas samo na stepen bezbednosti i efikasnosti u radu policije koji je postojao u vreme Pokrajinskog SUP-a.

Šta vas izdvaja i daje vam prednost u odnosu na druge izborne liste?

– Najpre, Novi Sad je nama glavni grad. To Novosađani dobro znaju. A tome treba dodati i posvećenost, iskustvo i znanje, čestite i stručne ljude. Takođe, ono što nas povezuje u LSV jeste levičarska ideologija i borba za punu autonomiju Vojvodine. Borimo se za bogate lokalne samouprave usmerene tako da rade kao servis građana i njihovog kvalitetnog života, a ne za profitiranje, politikanstvo, širenje ksenofobije i slično.

Na koji način ćete zaustaviti/usporiti migraciju mladih Novosađana?

 – Sam Novi Sad jeste grad koji ima sve potrebne preduslove da mladi u njemu ostanu. Mnogi se u njega i doseljavaju upravo zbog toga. I smatramo da smo našim aktivnostima godinama unazad tome itekako doprineli. Ono što može da zadrži mlade u čitavoj državi jeste promena državne politike, efikasan rad institucija, decentralizacija, raskidanje sa raznim mitovima koji nas stalno drže u stanju sukoba sa sobom i svetom, i uopšte hitno ispunjenje svih uslova radi brzog ulaska u Evropsku uniju.

Kako biste opisali trenutno stanje u Novom Sadu? 

– Daleko je od onoga što bismo želeli, ali osvrnite se i sami na prethodne četiri godine. Od 2016. u Novom Sadu nema finansijskih afera, nema bombi pod automobilima direktora javnih preduzeća, nema osveštavanja vode i drugih sramota. Novi Sad je danas Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica mladih. Vratimo se na početak i pogledajte još jednom šta je sve urađeno. Ali, ono što je prvenstveno važno jeste to da su postavljene strateške osnove i pravci za kvalitativan razvoj Novog Sada koji su takvi da će oni koji ih slede naš grad voditi u dobrom smeru. Da nam se više nikada ne desi da se ključni sistemi u Novom Sadu vode ad hoc, od danas do sutra. Na žalost ima i rezigniranosti koju mnogi zloupotrebljavaju i potpiruju, ali je činjenica da u politici nismo svi isti, jer ima nas kojima je Novi Sad glavni grad.

(SzILSV, 27.05.2020)




Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.

Odbori LSV | Sreda, 14. 02. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin mora krasiti mural sa likom Snežane Perić Pantić

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas gradonačelniku Simi Salupuri inicijativu kojom se predlaže da naša proslavljena karatistkinja Snežana Perić Pantić, koja je preminula pre dve godine, dobije mural u gradu Zrenjaninu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook