Liga ne odustaje od pune plate za trudnice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 11. 09. 2012. | Komentara: 0

Liga ne odustaje od pune plate za trudnice

ZRENJANIN - Član Izvršnog odbora Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu i odbornik u gradskoj Skupštini Predrag Perkić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će odbornička grupa LSV ponoviti svoj zahtev da trudnice u zrenjaninskoj opštini dobijaju pun iznos zarade.

Predrag Pekić

Kako je rekao, pošto je u toku priprema rebalansa budžeta za ovu godinu, a u decembru će biti usvajan budžet za sledeću godinu, Liga će treažiti ono na čemu je insistirala i pre usvajanja budžeta za 2012. Godinu.

- Imajući u vidu demografska kretanja i socijalni status velikog broja trudnica i porodilja u Zrenjaninu, predložićemo da se u budžetu za 2013. godinu predvide sredstva koja bi nadomestila razliku za zaposlene trudnice koje održavaju trudnoću od 35 odsto, kako bi dobijale punu platu do porođaja – rekao je Perkić. On je dodao da će, kao i prethodnog puta, Liga u Zrenjaninu insistirati i da se nezaposlenim porodiljama isplaćuje minimalna zarada do detetove prve godine.

Perkić je podsetio da zrenjaninske trudnice, zahvaljujući ligaškom predlogu, od ove godine dobijaju 35 hiljada dinara jednokratne pomoći. Ovo pravo ostvaruju porodice u kojima jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina duže od godinu dana i odnosi se na prvo, drugo i treće dete rođeno u 2012. godini.  

- Neki gradovi u Srbiji su pokazali puno razumevanje za ovaj problem, olakšavajući na taj način materijalni položaj trudnicama i porodiljama. Smatramo da Zrenjanin ne sme zaostajati u tom pogledu i da bi po ovom pitanju trebali da se slože svi politički činioci, jer se radi o jednoj od najosetljivijih kategorija našeg društva – istakao je Perkić, objašnjavajući da ekonomske projekcije pokazuju da je ova ideja u Zrenjaninu izvodljiva.

- Deo sredstava, u iznosu od oko pet miliona dinara, bi se mogao obezbediti ukidanjem mesta pomoćnika predsednika Skupštine grada, jer je toliko namenjeno za njhove plate i doprinose. Na taj način bi nova vlast pokazala socijalnu odgovornost prema građankama i građanima Zrenjanina, ali i hrabrost da se izbori sa političkim ucenama i podmirivanjem pojedinačnih interesa o trošku građana. Budućim majkama tri nova mesta u sistematizaciji Gradske uprave, odnosno pomoćnici predsednika Skupštine, ne mogu pomoći, ali bi pet miliona dinara itekako bila značajna pomoć – zaključio je član IO Gro LSV Zrenjanin.
 
Podsećamo, zrenjaninska odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine je krajem prošle godine predala inicijativu šefovima svih odborničkih grupa i predsedniku Skupštine grada, kojom se tražilo da trudnicama zrenjaninske opštine od 1. januara 2012. godine iz gradskog budžeta bude isplaćivana razlika između iznosa zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa plate, kada nisu na bolovanju, kao i da se nezaposlenim porodiljama iz gradskog budžeta isplaćuje mesečna nadoknada u visini minimalne zarade u Republici Srbiji, dok im dete ne napuni prvu godinu života. Tada je ovaj predlog rezultirao povećanjem jednokratne pomoći namenjene majkama beba rođenih ove godine.

(BILSV, 11.09.2012)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook