LSV traži rampe za osobe sa invaliditetom i besplatno parkiranje oko bolnice

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 24. 04. 2015. | Komentara: 0

LSV traži rampe za osobe sa invaliditetom i besplatno parkiranje oko bolnice

LSV
VRŠAC – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac uputio je zahtev predsedniku opštine i Opštinskom veću da se u zgradi vršačke opštine urede rampe za osobe sa invaliditetom i da se ukine naplata parkinga oko Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Invalidima onemogućeno obavljanje poslova u zgradi opštine
 
U svom obrazloženju LSV navodi da u nekoliko vršačkih javnih ustanova postoje rampe za osobe sa invaliditetom (OSI), ali u zgradi opštine toga nema, pa je osobama sa invaliditetom onemogućen ulazak u ovu zgradu ili bar onemogućen bez pratnje.
 
- Smatramo da bi se postavljanjem rampi i stavljanjem u funkciju opštinskog lifta osobama sa invaliditetom omogućilo normalno funkcionisanje, odnosno, mogli bi sami da završavaju poslove u opštinskoj zgradi koji se tiču njihove egzistencije i rešavanja svakodnevnih problema. Postavljanje rampi ne iziskuje velika sredstva i mišljenja smo da to treba uraditi u zgradi naše opštine. Potrebna je samo dobra volja – ističe se u dopisu koji je potpisao predsednik GrO LSV Vršac Dušan Vladislav. On napominje i da je Zakon o sprečavanju diskriminacije stupio na snagu još 2007.godine i da član 33. kaže da su „jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere sa ciljem da fizička sredina, zgrade, javne površine i prevoz učine pristupačne osobama sa invaliditetom“ .
 
Besplatan parking oko zdravstvenih ustanova
 
Kada je u pitanju drugi predlog, ligaši ističu da je izgovor za uvođenje naplate parkinga pre nekoliko godina bio da je to neophodno, jer parking mesta zauzimaju bolnički radnici i „nesavesni građani“ koji stanuju u zgradama u Abraševićevoj ulici.
 
- U međuvremenu bolnički krug je lepo i funkcionalno uređen, tako da bolničko osoblje sada koristi parkinge unutar kruga bolnice, a građani iz Abraševićeve ulice automobile parkiraju iza svojih zgrada. Smatramo da se baš iz ovih razloga gubi smisao naplate parkinga oko Opše bolnice i Doma zdravlja. Takođe,smatramo da građanima ne treba naplaćivati parking, jer je njih nedaća naterala da posećuju zdravstvene ustanove (lečenje, kotrole, terapije, posete...) – navodi se u obrazloženju predloga.
 
Kako se napominje, imajući u vidu da je budžet opštine preko 2,5 milijarde dinara, jasno je da se sredstva od naplate parkinga usmeravaju na uređenje novih parking stajališta, ali isto tako GrO LSV Vršac smatra da su ova dva parkinga kap vode u moru na koliko se mesta naplaćuje parkiranje.
 
- Ukoliko bi se ukinula naplata parkinga oko zdravstvenih institucija, Vršac ne bi bio jedinstven, ni u Vojvodini, niti u Srbiji. Naprotiv, na desetine opština oslobodile su svoje građane naplate parkinga oko bolnica – zaključuje se u dopisu.
 
(BILSV, 24.04.2015)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook