Marton se izvinio napadnutim mladićima u ime Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 03. 2012. | Komentara: 1

Marton se izvinio napadnutim mladićima u ime Zrenjanina

ZRENJANIN – Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton osudio je juče incident koji se dogodio u tom gradu, kada su dva studenta mađarske nacionalnosti fizički napadnuti zbog toga što su razgovarali na svom maternjem jeziku.

Aleksandar Marton

Marton je o tom incidentu razgovarao i sa zamenikom Zaštitnika građana zaduženim za zaštitu prava nacionalnih manjina Trajanom Pankarićanom, poručivši pri tom da taj događaj predstavlja sramotu za grad u kojem se vekovima nije pitalo za ime, prezime ili jezik kojim se priča.

– Uputio bih izvinjenje mladićima koji su gosti našeg grada i koji su pohađali u Zrenjaninu srednju školu, a sada su studenti zrenjaninskog fakulteta. Ovo je slika Zrenjanina za koji smo mislili da ne postoji, ali na žalost, postoji, jer u njemu postoje ljudi kojima je reč drugog jezika povod za fizički napad – istakao je Marton.

Dodao je da se stotinama godina unazad u Zrenjaninu živelo zajedno, bez obzira na versku, nacionalnu, rasnu ili bilo kakvu drugu razliku, kao i da će se jedino javnim istupima i pričom o ovakvim događajima doći do njihove osude, a Zrenjanin će biti ono što jeste - oaza svih građanki i građana. Predsednik zrenjaninskog parlamenta je pohvalio brzu reakciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su identifikovali i priveli napadače. Trajan Pankarićan je ponovio da očekuje od organa pravosuđa da počinioci ovog krivičnog dela budu primereno kažnjeni. Pankarićan je podsetio da je, prema njegovim saznanjima, ovo već drugi incident ove godine, u kojem su napadnuti pripadnici nacionalnih manjina, a da se niz sličnih desio i tokom prošle godine. Podsećamo, incident se dogodio u jednom lokalu brze hrane u Zrenjaninu. Kako je saopšteno iz zrenjaninske policije, privedeni su osumnjičeni da su počinili krivično delo širenja nacionalne, rasne i verske mržnje i protiv njih je podneta krivična prijava, a nakon što ih je istražni sudija saslušao određen im je pritvor.

(BILSV, 15. 03. 2012.)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook