Marton: Ne dozvolimo da Zrenjanin nestane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 09. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Ne dozvolimo da Zrenjanin nestane

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj skupštini Aleksandar Marton upozorio je danas na, kako je rekao, katastrofalno stanje u kojem se nalazi grad Zrenjanin.

LSV

- Poslednji demografski podaci izuzetno su sumorni i jasno ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika. Zrenjaninska sela prepuna su praznih kuća, a sve su indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu. Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u srednjem Banatu je za samo pet godina čak 9.000 stanovnika manje. Dakle, naš region je izgubio broj stanovnika koji odgovara broju nastanjenih građana na prostoru od Čente, preko Perleza i Belog blata do Stajićeva – naveo je Marton u saopštenju.

Još sumorniji su podaci u odnosu na 1981. godinu. Kako je naveo, Zrenjanin je za 35 godina izgubio 20.000 građana.

Demografski sunovrat se ispoljava u smanjenju privrednih aktivnosti. Zrenjanin je nekada imao preko 50.000 zaposlenih radnika, a danas svega 29.000. 

- Veliki industrijski kompleksi su prazni i zarasli u korov. Lokalne vlasti godinama najavljuju investicije, ali su dolasci investitora iz Turske, zapadne Evrope, Rusije, Kine i Finske ostali bajka. Nažalost, sa sve tužnijim krajem. Nažalost, umesto da se svi zajedno počnemo baviti rešavanjem ogromnog problema odliva stanovništva, krajem 2017. godine u gradu se počelo baviti pitanjem promene imena grada. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na ozbiljnosti svih političkih, ali i drugih aktera javnog života u Zrenjaninu. Samo ozbiljan pristup može sprečiti demografski sunovrat našeg grada. U suprotnom, više naših sugrađana će živeti u Beču, Berlinu, Dablinu ili Sidneju, nego u Zrenjaninu. LSV na to ne želi da pristane – zaključio je Aleksandar Marton.

 (BILSV, 09.01.2018)




Odbori LSV | Utorak, 26. 02. 2013. | Komentara: 0

Otvoreno pismo zbog neregularnosti na izborima za Savete MZ

NOVI SAD – Izvršni odbor Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad uputio je danas otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, predsedniku Skupštine grada Novog Sada Siniši Seviću, v.d. načelniku Policijske uprave Novi Sad Stevanu Krstiću, Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Agenciji za borbu protiv korupcije i CeSID-u u kojem ukazuju na neregularnosti koje su pratile izbore za Savete Mesnih zajednica održane u nedelju 24. februara.
Odbori LSV | Utorak, 19. 02. 2013. | Komentara: 0

Matić: ne odustajem od onoga što sam pričao u kampanji

ZRENJANIN – Član Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin Mr Vojislav Matić, zahvalio je danas svim biračima koji su mu pružili podršku na nedeljnim izborima za poslanika u Skupštini AP Vojvodine i svim ligašima i aktivistima, koji su mu tokom kampanje pomogli.
Odbori LSV | Utorak, 19. 02. 2013. | Komentara: 2

Grad je morao biti spreman

NOVI SAD – Budžet grada Novog Sada bi u četvrtak mogao da se suoči sa bankrotom, jer bi tada sa računa moglo da bude povučeno 1,3 milijarde dinara, po tužbi ATP Vojvodina, a šefica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u novosadskom parlamentu Zlata Peričin ocenila je za Blic da je Grad morao da ima spreman plan šta će se preduzeti u tom slučaju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook