Marton: Ne dozvolimo da Zrenjanin nestane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 09. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Ne dozvolimo da Zrenjanin nestane

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj skupštini Aleksandar Marton upozorio je danas na, kako je rekao, katastrofalno stanje u kojem se nalazi grad Zrenjanin.

LSV

- Poslednji demografski podaci izuzetno su sumorni i jasno ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika. Zrenjaninska sela prepuna su praznih kuća, a sve su indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu. Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u srednjem Banatu je za samo pet godina čak 9.000 stanovnika manje. Dakle, naš region je izgubio broj stanovnika koji odgovara broju nastanjenih građana na prostoru od Čente, preko Perleza i Belog blata do Stajićeva – naveo je Marton u saopštenju.

Još sumorniji su podaci u odnosu na 1981. godinu. Kako je naveo, Zrenjanin je za 35 godina izgubio 20.000 građana.

Demografski sunovrat se ispoljava u smanjenju privrednih aktivnosti. Zrenjanin je nekada imao preko 50.000 zaposlenih radnika, a danas svega 29.000. 

- Veliki industrijski kompleksi su prazni i zarasli u korov. Lokalne vlasti godinama najavljuju investicije, ali su dolasci investitora iz Turske, zapadne Evrope, Rusije, Kine i Finske ostali bajka. Nažalost, sa sve tužnijim krajem. Nažalost, umesto da se svi zajedno počnemo baviti rešavanjem ogromnog problema odliva stanovništva, krajem 2017. godine u gradu se počelo baviti pitanjem promene imena grada. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na ozbiljnosti svih političkih, ali i drugih aktera javnog života u Zrenjaninu. Samo ozbiljan pristup može sprečiti demografski sunovrat našeg grada. U suprotnom, više naših sugrađana će živeti u Beču, Berlinu, Dablinu ili Sidneju, nego u Zrenjaninu. LSV na to ne želi da pristane – zaključio je Aleksandar Marton.

 (BILSV, 09.01.2018)




Odbori LSV | Četvrtak, 20. 12. 2012. | Komentara: 0

Odgovorni da uzmu lopatu i krenu u čišćenje snega

ZRENJANIN – Član Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Branislav Knežević pozdravio je odluku v.d. direktora JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ Gorana Kravarušića da se u ime preduzeća na čijem je čelu izvini građanima Zrenjanina zbog spore intervencije zimskih službi u prethodnom periodu, koji je izazvao opšti kolaps u gradu.
Odbori LSV | Utorak, 18. 12. 2012. | Komentara: 0

Vaš: U Zrenjaninu je na delu političko nasilje

ZRENJANIN – Potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Tibor Vaš ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je u Zrenjaninu na delu političko nasilje i pozvao nadležne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nezakonito delovanje zrenjaninske Skupštine.
Odbori LSV | Utorak, 18. 12. 2012. | Komentara: 0

Paketići za sve mališane u vrtićima

KIKINDA – Sva deca iz Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ njih 1.550, dobiće naredne sedmice besplatne novogodišnje paketiće sa „Banini“ slatkišima. Predškolska ustanova izdvojila je za ovu lepu akciju 500 hiljada dinara iz sopstvenih sredstava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook