Marton: Zašto Zrenjanin nema Savet za međunacionalne odnose?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2016. | Komentara: 0

Marton: Zašto Zrenjanin nema Savet za međunacionalne odnose?

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra nedopustivim nefunkcionisanje Saveta za međunacionalne odnose Zrenjanina, istakao je danas odbornik LSV u zrenjaninskoj skupštini Aleksandar Marton.

LSV

On je na konferenciji za novinare istakao da su položaj i nadležnosti Saveta za međunacionalne odnose (SMO) i način izbora članova ovog tela uređeni članom 98. Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2007. godine. Savet za međunacionalne odnose je samostalno radno telo koje obavezno osnivaju skupštine jedinica lokalne samouprave sa nacionalno mešovitim sastavom stanovništva. Marton podseća da je Zrenjanin još pre 11 godina formirao ovo radno telo i do 2012. godine je služio za primer u Republici Srbiji i po načinu organizacije, ali i rezultatima.

- Višenacionalna sredina, kakva je naš grad, mora imati radno telo koje se bavi analizom stanja međunacionalnih odnosa, ali i predlaganjem mera za unapređenje položaja građana Zrenjanina koji su pripadnici neke od nacionalnih zajednica. Nažalost, već duže od tri godine nema nikakvih informacija o aktivnostima Saveta, a pošto je mandat članova Saveta četiri godine davno istekao, a novi članovi nisu izabrani, može se reći da u našoj lokalnoj samoupravi više i nema ovog veoma važnog radnog tela – ukazao je Marton.

LSV zato poziva lokalne vlasti da što pre učine korake vezane za formiranje Saveta.

- Nažalost, sam sistem rada lokalne Skupštine u drugi plan stavlja radna tela, pa tako ne postoje ni resorni odbori u kojima bi odbornici učestvovali u  boljem pripremanju sednica. Odbornici Skupštine  grada nisu samo glasačka mašina, nego izabrani predstavnici građana Zrenjanina, koji treba da rešavaju njihove probleme. Nažalost, u Zrenjaninu je dosta toga samo mrtvo slovo na papiru – zaključio je Aleksandar Marton.

 (BILSV, 18.10.2016)



Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook