Na ulazu u Zrenjanin ponovo se vidi natpis Nagybecskerek

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 04. 11. 2011. | Komentara: 0

Na ulazu u Zrenjanin ponovo se vidi natpis Nagybecskerek

ZRENJANIN - Članice i članovi Omladine Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu organizovali su danas akciju čišćenja saobraćajnog znaka na ulasku u Zrenjanin iz pravca Novog Sada, na kojem su nepoznati počinioci nedavno prefarbali naziv grada na mađarskom jeziku.

LSV Zrenjanin

Današnju akciju podržali su i potpredsednik LSV Aleksandar Marton i potpredsednik Gradske organizacije LSV Zrenjanin Tibor Vaš. Prema rečima Aleksandra Martona na ovaj način upućena je jasna poruka da zakon i Ustav moraju biti poštovani, jer pored naziva na srpskom, imena mesta mogu biti ispisivana i na jezicima nacionalnih zajednica koje žive na toj teritoriji.

- Pored obaveze poštovanja Ustava i zakona, rekao bih, to mora biti uobičajeno, i deo naše svakodnevnice. Podsetiću samo da je u Zrenjaninu još u 19. veku izlazio list „Torontal" na pet jezika: srpskom, mađarskom, nemačkom, rumunskom i slovačkom, a nastojimo i danas da u medijima budu zastupljeni svi jezici na kojima se govori u našem gradu - rekao je Marton i dodao da je cilj da Zrenjanin postane Evropska prestonica kulture 2020. godine, ali da će taj put biti teži ako na ulazu u grad budu ovakve slike: naziv grada, na jeziku nacionalne zajednice, prešaran.

- Voleo bih da postoji i tabla na kojoj piše Petrovgrad, jer se naš grad nekada i tako zvao. To je naše bogatstvo i želimo da pokažemo da je Zrenjanin pre svega evropski grad - istakao je Marton.
Mlade ligašice i ligaši i ovom prilikom skrenuli su pažnju da je prioritet LSV društvo u kome će svaki pojedinac imati jednaka prava i šanse i da za mržnju i netrpeljivost ovde nema mesta.

- Zrenjanin je kuća svih naših građanki i građana bez obzira na nacionalnost, versku pripadnost, veroispovest ili društvene razlike. Naš grad je dom za preko 20 nacija i mi smo ponosni na svakog od pripadnika bilo koje nacionalne zajednice i poručujemo da je Zrenjanin i Nagybecskerek - istakla je Božana Vukadinović, predsednica Omladine GrO LSV Zrenjanin, i pozvala nadležne institucije da pronađu krivce za dela kojima se izaziva verska ili nacionalna mržnja i u prvi plan stavlja netolerancija.

- Ja i moji vršnjaci jasno i glasno kažemo "NE" za takav grad, takvu Vojvodinu i takvu Srbiju - poručila je Božana Vukadinović.

(BILSV, 04.11.2011.)



Odbori LSV | Četvrtak, 03. 05. 2012. | Komentara: 0

Akcija Vojvođanski monopol

ZRENJANIN - Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu organizovao je danas u centru grada akciju pod nazivom „Vojvođanski monopol“, čiji je cilj ukazivanje na značaj vraćanja vojvođanske imovine.
Odbori LSV | Subota, 28. 04. 2012. | Komentara: 0

Imamo ljude, ideje i projekte

SREMSKA MITROVICA – U izbornoj trci za mesto gradonačelnika Sremske Mitrovice na listi „Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak“, koja nosi redni broj 6, nalazi se Miodrag Mitrović, koji za list Danas ističe da su sigurno oni koji su ga kandidovali prepoznali šta to on sve namerava da uradi ako bude izabran za gradonačelnika.
Odbori LSV | Petak, 27. 04. 2012. | Komentara: 0

Asfaltiraju se ulice u "Maloj Americi"

ZRENJANIN - Počeli su dugo očekivani radovi na asfaltiranju centralnih ulica u naselju "Rade Končar", u mesnoj zajednici "Mala Amerika" u Zrenjaninu. Ovim će biti završeni obimni i kompleksni radovi na obnovi infrastrukture naselja, koji obuhvataju ne samo rekonstrukciju kolovoza i pešačkih staza, već i toplovodne i kišne kanalizacione mreže, kao i izgradnju novih parking mesta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook