Nasilje nevidljivo ako se ne prijavi

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

Nasilje nevidljivo ako se ne prijavi

ZRENJANIN – U Sigurnoj kući u Zrenjaninu trenutno borave tri žene i jedno dete, a trend je isti kao i prošle godine, što znači da je tokom godine u ovoj ustanovi boravilo 50 korisnica ovih usluga, izjavila je danas rukovodilac Sigurne kuće u Zrenjeninu Teodora Lazić.

Aleksandar Marton

Nju i načelnika Odeljenja Policijske uprave Zrenjanin Zorana Jarića danas je, povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ugostio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Lazićeva je tom prilikom istakla da Sigurna kuća pruža smeštaj i zaštitu od nasilja, a da su najčešći razlozi za dolazak fizičke povrede, odnosno nasilje pretrpljeno u intenzivnom vidu koje je, najčešće, praćeno psihičkim nasiljem.

– Nekad ni same žrtve ne prepoznaju psihičke posledice, ali kada prođe trenutni šok i kada shvate složenost situacije, spremnije su da se u budućnosti zaštite od svake vrste nasilja – rekla je Lazićeva i dodala da se sa štićenicama Sigurne kuće konstantnim radom i edukacijom podiže svest o prevenciji ovakvih situacija, te da se ne podrazumeva i nužan raspad partnerskog odnosa. Marton je pohvalio rad nadležnih institucija u Zrenjaninu, njihovu stručnost i spremnost da reaguju.

– Na žalost, mislim da sada stasavaju generacije koje su rasle u nesretnim okolnostima devedesetih, u kojima su bili okruženi nasiljem. Zbog toga je neophodno što češće razgovarati o ovom problemu, kako bi, pre svega mladima, ušlo u svest da je nasilje nevidiljivo ako se ne prijavi, jer bez prijave nadležni organi ne mogu da reaguju – kazao je predsednik zrenjaninskog parlamenta. On je dodao da je edukacija u cilju preventivnog delovanja veoma važan segment u borbi protiv svake vrste nasilja. A prema podacima PU Zrenjanin, na teritoriji grada Zrenjanina postoji trend rasta krivičnih prijava, pa je tako u prvih deset meseci ove godine zabeležen porast broja krivičnih prijava nasilja u porodici, čije su žrtve najčešće žene. U prvih deset meseci ove godine zabeležena je 161 prijava, prošle godine je registrovano 170 prijava, dok je 2009, 2008, 2007 i 2006. godine zabeleženo 85, 46, 26, odnosno 13 prijava.

(BILSV, 01. 12. 2011.)Odbori LSV | Četvrtak, 05. 12. 2019. | Komentara: 0

LSV traži hitno rešavanje problema plaćanja računa u zrenjaninskim vrtićima

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od zrenjaninske vlasti da pod hitno reši problem plaćanja boravka dece u vrtićima. Prethodnih dana se veliki broj roditelja žalio zbog neredovnog dospeća uplatnica za plaćanje usluga Predškolske ustanove u našem gradu. 
Odbori LSV | Utorak, 03. 12. 2019. | Komentara: 0

Koliko još penzioneri mogu da podnesu?

Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin kritikovao je danas povećanje cene struje od 3,9 posto.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 11. 2019. | Komentara: 0

Gumara i dalje bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje šta je sa studijom o proceni uticaja fabrike “Šangdong linglong” na životnu sredinu. Podsećamo, 30. marta ove godine postavljen je kamen temeljac i time ozvaničen početak gradnje fabrike “Šandong linglong” u Zrenjaninu, te je tom prilikom najavljena proizvodnja trinaest miliona automobilskih guma godišnje.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook