Ne zatvarati oči pred vršnjačkim nasiljem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 12. 12. 2017. | Komentara: 0

Ne zatvarati oči pred vršnjačkim nasiljem

ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin pozvao je gradske čelnike da angažuju sve svoje resurse da preduprede pojavu vršnjačkog nasilja koje u školama postaje sve ozbiljniji problem. 

LSV

- Roditelji strepe kada šalju svoje dete u školu. Uzrok tome je to što vršnjačko nasilje sve više uzima maha. Zato je potrebno dobro se pripremiti, iskoristiti sve mehanizme koji su na raspolaganju i ispuniti sve preduslove da do nasilja ne dođe. Kada se incident desi, tada je kasno – navodi odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović u saopštenju.

Ona dodaje da je, prema istraživanjima, u Vojvodini svako četvrto dete bilo izloženo vršnjačkom nasilju. 

- Nasilje u školama poprimilo je različite oblike, prisutno je u osnovnim i srednjim školama, u urbanim i ruralnim sredinama. S obzirom na to da dete dobar deo svog vremena provodi u školi, ona je mesto gde se nasilje najčešće dešava. Nasilje kojem je dete izloženo u školi može ostaviti trag na njegov psihofizički razvoj, školski uspeh i celokupnu socijalizaciju. Ne treba zanemariti činjenicu da značajan broj političara svojim ponašanjem u javnoj sferi pokazuje da je dozvoljeno biti bahat, nepristojan, konfliktan. To je model koji se prenosi na sve delove društva – ističe Begović.

Ona je upozorila da je svako nereagovanje na bilo kakav vid nasilja pogubno i čini da nasilje postane „normalan“ i „prihvaćen“ oblik ponašanja. Zato predlaže da se preispitaju svi mehanizmi pomoću kojih može da se reaguje:
- Rad timova za zaštitu dece od nasilja je prema procenama nedovoljno efikasan. Dakle, potrebno je osnažiti te timove da mogu da rade svoj posao. 
- Takođe, neophodno je pojačati prisustvo školskih policajaca. 
- Učenici često ne znaju kome treba da se obrate pa nam to govori da treba posvetiti pažnju razgovoru sa učenicima o ovim temama. 

- LSV smatra da je neophodno da se uključe svi društveni akteri, škole, porodica, institucije bezbednosti, političke partije, mediji, udruženja građana kako bismo svi zajedničkim naporima preventivno delovali i sprečili da do vršnjačkog nasilja dolazi i da ne bismo došli u situaciju da moramo da rešavamo posledice – zaključuje Begović u saopštenju.

 (BILSV, 12.12.2017)




Odbori LSV | Utorak, 30. 10. 2012. | Komentara: 0

Država tretira žene kao građane drugog reda

ZRENJANIN – Potpredsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin dr Jovanka Koprivica upitala je na konferenciji za novinare da li su u našoj zemlji žene građani drugog reda.
Odbori LSV | Petak, 26. 10. 2012. | Komentara: 0

Protest ispred zgrade Policije u Pančevu

PANČEVO - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Pančevu, zajedno sa svojim narodnim i pokrajinskim poslanicima, održaće u subotu, 27. oktobra, u 11 sati, protest ispred sedišta Policijske uprave Pančevo zbog kontinuiranih napada na prostorije ove stranke, a koji se ni u jednom od dvanaest slučajeva nije završio otkrivanjem počinilaca, rekla je na konferenciji za novinare predsednica Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Pančevo i članica Predsedništva LSV Marinika Čobanu.
Odbori LSV | Sreda, 24. 10. 2012. | Komentara: 0

Procedura koči rekonstrukciju mosta

SOMBOR – Iako je pre godinu dana Mesni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bački Monoštor ukazao na problem koji meštani ovog sela imaju od kada je zatvoren most na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, poznatiji kao Šmaguc, mosta još nema. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook