Ne zatvarati oči pred vršnjačkim nasiljem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 12. 12. 2017. | Komentara: 0

Ne zatvarati oči pred vršnjačkim nasiljem

ZRENJANIN – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin pozvao je gradske čelnike da angažuju sve svoje resurse da preduprede pojavu vršnjačkog nasilja koje u školama postaje sve ozbiljniji problem. 

LSV

- Roditelji strepe kada šalju svoje dete u školu. Uzrok tome je to što vršnjačko nasilje sve više uzima maha. Zato je potrebno dobro se pripremiti, iskoristiti sve mehanizme koji su na raspolaganju i ispuniti sve preduslove da do nasilja ne dođe. Kada se incident desi, tada je kasno – navodi odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović u saopštenju.

Ona dodaje da je, prema istraživanjima, u Vojvodini svako četvrto dete bilo izloženo vršnjačkom nasilju. 

- Nasilje u školama poprimilo je različite oblike, prisutno je u osnovnim i srednjim školama, u urbanim i ruralnim sredinama. S obzirom na to da dete dobar deo svog vremena provodi u školi, ona je mesto gde se nasilje najčešće dešava. Nasilje kojem je dete izloženo u školi može ostaviti trag na njegov psihofizički razvoj, školski uspeh i celokupnu socijalizaciju. Ne treba zanemariti činjenicu da značajan broj političara svojim ponašanjem u javnoj sferi pokazuje da je dozvoljeno biti bahat, nepristojan, konfliktan. To je model koji se prenosi na sve delove društva – ističe Begović.

Ona je upozorila da je svako nereagovanje na bilo kakav vid nasilja pogubno i čini da nasilje postane „normalan“ i „prihvaćen“ oblik ponašanja. Zato predlaže da se preispitaju svi mehanizmi pomoću kojih može da se reaguje:
- Rad timova za zaštitu dece od nasilja je prema procenama nedovoljno efikasan. Dakle, potrebno je osnažiti te timove da mogu da rade svoj posao. 
- Takođe, neophodno je pojačati prisustvo školskih policajaca. 
- Učenici često ne znaju kome treba da se obrate pa nam to govori da treba posvetiti pažnju razgovoru sa učenicima o ovim temama. 

- LSV smatra da je neophodno da se uključe svi društveni akteri, škole, porodica, institucije bezbednosti, političke partije, mediji, udruženja građana kako bismo svi zajedničkim naporima preventivno delovali i sprečili da do vršnjačkog nasilja dolazi i da ne bismo došli u situaciju da moramo da rešavamo posledice – zaključuje Begović u saopštenju.

 (BILSV, 12.12.2017)




Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.

Odbori LSV | Sreda, 14. 02. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin mora krasiti mural sa likom Snežane Perić Pantić

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas gradonačelniku Simi Salupuri inicijativu kojom se predlaže da naša proslavljena karatistkinja Snežana Perić Pantić, koja je preminula pre dve godine, dobije mural u gradu Zrenjaninu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook