Nedopustivo zaboravljanje 6. juna 1769. godine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 06. 06. 2018. | Komentara: 0

Nedopustivo zaboravljanje 6. juna 1769. godine

Zrenjanin, 06. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da Zrenjanin danas obeležava 249. godišnjicu sticanja statusa Slobodnog carskog trgovišta. Na današnji dan je poveljom Carice Austrije Marije Terezije tadašnji Bečkerek dobio brojne privilegije.

LSV 

U gradu su osnovani Senat i Sud, a brojne trgovačke privilegije uveliko su poboljšale položaj građana. Ove privilegije dovele su do naglog razvoja našeg grada. Broj stanovnika je rastao, otvorene su bolnica i apoteka, prve škole i gimnazija. Privredne aktivnosti su naglo pojačane. Sasvim je jasno da je 6.jun 1769.godine jedan od najvažnijih datuma u gradskoj istoriji.

Kakvo je stanje 249 godina kasnije? Zrenjanin danas ima za petinu stanovnika manje nego 1981.godine. Broj zaposlenih radnika je sa 50.000 pao na 30.000. Nekadašnji privredni giganti su devastirani. U dru-goj deceniji XXI veka Zrenjanin i dalje nema zdravu pijaću vodu!

Podsećajući na današnji dan želimo da podsetimo na dane koji su preporodili naš grad. LSV nezadovoljna je što se lokalna vlast nije setila ovog datuma. Smatramo to nedopustivom greškom! 

Tražimo od lokalne Skupštine da obeležavanje 6. juna uvrsti u dane od posebne važnosti za grad! Barem toliko dugujemo našim precima koji su se pre 249 godina borili i izborili za bolji status grada.


Aleksandar Marton
odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine 
u Skupštini grada Zrenjanina



Odbori LSV | Ponedeljak, 02. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Salapura se sramoti antifašističke borbe i časne istorije Zrenjanina

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je sramotno što se naprednjačka vlast u Zrenjaninu, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, srami antifašizma i na nedostojan način obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.
Odbori LSV | Nedelja, 01. 10. 2023. | Komentara: 0

Mrnuštik: LSV - Vojvođani spremna za izbore. SNS gubi vlast u Vojvodini

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemomkrata Vojvodine – Vojvođani Maja Mrnuštik ocenjuje da je sve podređeno samovolji jednog čoveka iz Beograda, te da će odluka gradonačelnika Novog Sada o ostavci biti doneta u skladu sa ličnim interesom Srpske napredna stranke.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 09. 2023. | Komentara: 0

Gradska kuća nebezbedna zona!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poziva predstavnike zrenjaninske vlasti da pod hitno saniraju vrh kupole na gradskoj kući.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook