Nedopustivo zaboravljanje 6. juna 1769. godine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 06. 06. 2018. | Komentara: 0

Nedopustivo zaboravljanje 6. juna 1769. godine

Zrenjanin, 06. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da Zrenjanin danas obeležava 249. godišnjicu sticanja statusa Slobodnog carskog trgovišta. Na današnji dan je poveljom Carice Austrije Marije Terezije tadašnji Bečkerek dobio brojne privilegije.

LSV 

U gradu su osnovani Senat i Sud, a brojne trgovačke privilegije uveliko su poboljšale položaj građana. Ove privilegije dovele su do naglog razvoja našeg grada. Broj stanovnika je rastao, otvorene su bolnica i apoteka, prve škole i gimnazija. Privredne aktivnosti su naglo pojačane. Sasvim je jasno da je 6.jun 1769.godine jedan od najvažnijih datuma u gradskoj istoriji.

Kakvo je stanje 249 godina kasnije? Zrenjanin danas ima za petinu stanovnika manje nego 1981.godine. Broj zaposlenih radnika je sa 50.000 pao na 30.000. Nekadašnji privredni giganti su devastirani. U dru-goj deceniji XXI veka Zrenjanin i dalje nema zdravu pijaću vodu!

Podsećajući na današnji dan želimo da podsetimo na dane koji su preporodili naš grad. LSV nezadovoljna je što se lokalna vlast nije setila ovog datuma. Smatramo to nedopustivom greškom! 

Tražimo od lokalne Skupštine da obeležavanje 6. juna uvrsti u dane od posebne važnosti za grad! Barem toliko dugujemo našim precima koji su se pre 249 godina borili i izborili za bolji status grada.


Aleksandar Marton
odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine 
u Skupštini grada Zrenjanina



Odbori LSV | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Svakodnevna devastacija Novog Sada tokom 100 dana nove vlasti

NOVI SAD, 21. decembar – Sutra se navršava 100 dana nove vlasti koja je u Novom Sadu formirana pod jakim pritiskom i to od ucenjenih, nateranih i osumnjičenih, a rezultat je više nego očekivan. Nekompetentnost da vode grad, gradski čelnici nadomešćuju kukanjem i kritikama na račun svojih prethodnika, a jedino dobro što su učinili jeste pokušaj da nastave neke od projekata koji su započeti pre njih.
Odbori LSV | Četvrtak, 20. 12. 2012. | Komentara: 0

Odgovorni da uzmu lopatu i krenu u čišćenje snega

ZRENJANIN – Član Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Branislav Knežević pozdravio je odluku v.d. direktora JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ Gorana Kravarušića da se u ime preduzeća na čijem je čelu izvini građanima Zrenjanina zbog spore intervencije zimskih službi u prethodnom periodu, koji je izazvao opšti kolaps u gradu.
Odbori LSV | Utorak, 18. 12. 2012. | Komentara: 0

Vaš: U Zrenjaninu je na delu političko nasilje

ZRENJANIN – Potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Tibor Vaš ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je u Zrenjaninu na delu političko nasilje i pozvao nadležne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nezakonito delovanje zrenjaninske Skupštine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook