Nemojte ponižavati penzionere

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 18. 10. 2017. | Komentara: 0

Nemojte ponižavati penzionere

ZRENJANIN - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin smatra da je položaj u kom se penzioneri nalaze ponižavajući, jer nemaju novca ni za lečenje niti za najosnovnije potrebe, a vlast im serviranjem laži o povećanju penzija vređa dostojanstvo, saopštio je danas Šandor Šomođi, član Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin.

LSV

- Smatramo da je smanjenje penzija neustavno, jer Ustav govori da se dostignuti nivo ljudskih prava ne može smanjivati. Pravo na penziju spada u korpus ljudskih prava, iz toga sledi da je naš ustav protiv svakog umanjivanja penzija. Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija je u velikom sukobu i sa Evropskom socijalnom poveljom koja je kod nas ratifikovana 2009. godine. Najavljeno povećanje penzija je obmana građana. Naime, penzioneri su pošteno zaradili svoje penzije, koje su im smanjene pre tri godine, a svako vraćanje penzija bliže iznosu koji su imali pre smanjenja, ne znači podizanje, već samo delimično vraćanje onoga što su već imali – naveo je Šomođi.

Dodaje i da troškovi života rastu, a penzije se ne usklađuju sa troškovima života, što znači da se penzije umanjuju.

- Smatramo da je nedopustivo da penzioneri ne mogu da se leče kvalitetno. Penzioneri nisu oslobođeni plaćanja participacije za lekove, pa veliki deo penzije moraju da daju za participaciju, kupovinu lekova, kao i za kupovinu raznih drugih pomagala. Zbog lošeg stanja u zdravstvu ugroženo je zdravlje penzionera, a većina njih nema sredstva za lečenje u privatnim ordinacijama. Za preglede i prevoz do medicinskih ustanova takođe je potreban novac koji penzioneri, naročito na selu, nemaju i zato se ne javljaju lekaru na vreme – naveo je on.

Šomođi ističe da su u mnogim selima u Zrenjaninu ugašene apoteke, ambulante ili lekar dolazi samo nekoliko puta nedeljno, a stara lica, koja su najčešći stanovnici sela, kada im je potreban pregled ili lekovi moraju da idu u najbliži dom zdravlja i apoteku koji su udaljeni i do 50 km. Za specijalističke preglede moraju ići u gradsku bolnicu ili u Klinički centar Vojvodine koji se nalazi u Novom Sadu, gde se stvaraju liste čekanja od nekoliko meseci pa do nekoliko godina.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da vlast mora misliti na penzionere i stvoriti im bolje uslove za život, jer penzioneri zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, adekvatna primanja i dostojanstven penzionerski život – zaključio je Šomođi.

(BILSV, 18.10.2017)



Odbori LSV | Subota, 31. 03. 2012. | Komentara: 0

Izgraditi eko česmu u MZ Mala Amerika

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina i kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu Aleksandar Marton, podržao je danas akciju Mesne organizacije LSV Mala Amerika, potpisavši inicijativu da se u ovoj mesnoj zajednici izgradi eko česma.
Odbori LSV | Subota, 31. 03. 2012. | Komentara: 0

Predstavljen program LSV Temerin

TEMERIN - U svečanoj sali SO Temerin, juče je predstavljen plan i program Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Temerin za period od 2012-2016 godine.
Odbori LSV | Petak, 30. 03. 2012. | Komentara: 0

Liga ne menja svoju politiku

ZRENJANIN- Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za pokrajinskog poslanika po većinskom izbornom sistemu Vladimir Vasiljev gostujući u emisiji “Odgovor” na Regionalnoj televiziji Santos, izjavio je da LSV ima jedinstvenu politiku na sva tri nivoa vlasti: lokalnom, pokrajinskom i republičkom, što  traje već pune 22 godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook