Neophodno više ulaganja u kulturu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 20. 12. 2011. | Komentara: 0

Neophodno više ulaganja u kulturu

ZRENJANIN - Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu može da se pohvali brojnim realizovanim aktivnostima tokom ove godine, u koje se ubraja preko 30 književnih večeri, tribine, radionice za decu, promocije radova dobitnika književnih priznanja, obeležavanje tradicionalnih manifestacija i značajnih jubileja, kao i rad sa fondovima „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“.

Vladimir Vasiljev

- Jedan od najznačajnijih poslova koji smo završili bila je revizija celokupnog knjižnog fonda, što je zakonska obaveza svake biblioteke i radi se jednom u deset godina. To je veliki poduhvat u kojem su učestvovali svi zaposleni svakodnevno tokom dva meseca – rekao je član GrO LSV Zrenjanin i direktor GNB „Žarko Zrenjanin“ Vladimir Vasiljev, dodajući da je revizijom utvrđeno da biblioteka ima skoro 200.000 jedinica bibliotečke građe, što je čini reprezentativnom matičnom bibliotekom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ove godine otvorena je i 96. biblioteka u nadležnosti matične zrenjaninske-u Okružnom zatvoru, a pored nje otvorene su i one u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ i u Zlatici. I ove godine fondovi „Todor Manojlović“ i „Ljilja i Milka Mijatov“ dodelili su nagradu, odnosno stipendije, a uspešno je završen i  konkurs časopisa „Ulaznica“ na kojem su učestvovali autori svih šest država bivše Jugoslavije, ali i iz Kanade, Švedske, Velike Britanije i  Nemačke.

- I najmlađi su uživali u sadržajima koje smo im namenili, a pre svega u 37. „Pesničkoj štafeti“ i 28. po redu „Čitalačkoj znački“. Istakao bih i veliko interesovanje Zrenjaninki i Zrenjaninaca za prvi „Korzo fest“, u kojem je biblioteka učestvovala sa promocijama najnovijih romana Mirjane Đurđević i Čarlsa Bukovskog, dok ove godine obećavamo imena koja će iznenaditi sve – istakao je Vladimir Vasiljev, koji je upozorio da aktivnosti GNB u sledećoj godini direktno zavise od gradskog budžeta.

- Trenutno se predviđa rast izdataka za funkcionisanje gradske uprave od 28 odsto, rast izdataka za javna preduzeća za čak 49 odsto i ukupan rast budžeta grada od 28 odsto. Jedino kultura i sport imaju pad od nešto manje od 1 odsto, što je veoma zabrinjavajući podatak, naročito ako se uzme u obzir da kultura uzima svega 6 do 7 odsto ukupnog budžeta grada – napomenuo je Vasiljev. On je dodao da je razvijanje svih segmenata, a zapostavljanje kulture i sporta poražavajuća činjenica, jer su upravo oni ono čime se grad Zrenjanin može  podičiti.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na ovaj problem već nekoliko godina. U Gradskom veću grada Zrenjanina nema člana zaduženog za oblast kulture, a upravo bi ta osoba bila koordinator između osnivača i postojećih budžetskih ustanova kulture – objasnio je Vladimir Vasiljev, dodajući da bi se na ovaj način značajno poboljšala ponuda kulturnih dešavanja u Zrenjaninu.

(BILSV, 20.12.2011.)




Odbori LSV | Sreda, 18. 10. 2023. | Komentara: 0

Građanima Zrenjanina potrebna jedna i po plata da prežive mesec

Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani poziva predstavnike gradske vlasti da objasne građanima i građankama Zrenjanina kako da prežive mesec kada im je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba neophodna skoro jedna i po plata.
Odbori LSV | Utorak, 17. 10. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Novi Sad nije po meri stanovnika, već investitora

Šef odborničke grupe Vojvođanski front - Liga socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar istakao je da odbornici LSV neće podržati nijednu tačku radne sednice gradskog parlamenta, jer je vođenje Novog Sada „isuviše otišlo u pogrešnu stranu”.
Odbori LSV | Utorak, 17. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Bakić i Pastor bi izbore za savete mesnih zajednica u Subotici održali 2043. godine

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da lokalna vlast u Subotici, na čelu sa Stevanom Bakićem i Balintom Pastorom, zanemaruje interese građana i rad svodi na zadovoljenje sopstvenih interesa i interesa Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook