Novi Bečej na putu da posluži kao istorijski primer loše prakse planiranja budžeta

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Subota, 22. 12. 2018. | Komentara: 0

Novi Bečej na putu da posluži kao istorijski primer loše prakse planiranja budžeta

Novi Bečej, 22. decembar 2018 - Planirani budžet opštine Novi Bečej za prošlu godinu je bio 1,16 milijardi, a do sada je utrošeno oko 700 miliona dinara. Ovo je rekordno loše ostvarenje tj. relizacija budžeta. Nikada se nije desilo kod nas da je planiran budžet ostvaren samo 60%. 

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine zato tvrde da je apsurdno što se planira da budžet za narednu godinu bude još veći i da iznosi milijardu i 827 miliona dinara. Na ovaj način se vidi primer ekstremno lošeg planiranja budžeta.

LSV

Prilikom prošlog rebalansa ostalo je 100 miliona dinara koji nisu utrošeni i mogli su se preraspodeliti za druge potrebe opštine, što nije urađeno. I pored toga, u ovom budžetu se vidi da je planirano da se opština kreditno zaduži za još 100 miliona. 

Zato je nelogično da se budžet planira u još većem iznosu, a postoji opravdana bojazan da njegova realizacija može biti ispod 50%, kada se analiziraju predstavljene činjenice. Tako Novi Bečej ima šansu da posluži kao istorijski primer loše prakse.

Planirane investicije, koje se nalaze u predloženom budžetu, Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava i pozdraviće ukoliko sve te investicije dođu do opštine Novi Bečej, ali postoji opravdano nepoverenje da je to cilj ovako „prenaduvanog“ budžeta. Razlog je mnogo jednostavniji, a to je da su unapred uplanirana neka sredstva kao sigurna investicija, da bi, ukoliko se neka od njih pojavi, službe opštine imale manje posla oko rebalansa i prepravke računice.

Preneta i neutrošena sredstva se iz godine u godinu prebacuju u narednu godinu, to znači da sredstva koja su isplanirana i postoje nisu utrošena na ono što je trebalo uraditi. Ta preostala sredstva su mogla biti preusmerena za rešavanje bitnih problema građana.

Samodoprinos koji je za ovu godinu planiran u visini od 56 miliona dinara, za narednu je povećan na 65 miliona. Opet nelogičnost. Svedoci smo velikog iseljavanja stanovnika opštine Novi Bečej i toga da nas je sve manje, zato je dosta teško poverovati da će se sredstva od samodoprinosa uvećati. Jedini način da se to ostvari je da je opština ostvarila efikasniju naplatu, da se pojavilo više zaposlenih ljudi ili da su povećane plate u Novom Bečeju. To bi onda bilo prihvatljivo, ali o tome LSV nema saznanja, pa ovo povećanje zvuči dosta bajkovito. Međutim i tu se postavlja pitanje kako se onda u delu gde se predstavljaju preraspodele od samodoprinosa pojavljuje samo 18 miliona. Gde je nestao ostatak? Obećanja o transparentnosti utroška samodoprinosa su zaboravljena.

Iako su u svom predizbornom programu i tokom delovanja, pre dolaska na vlast, predstavnici Srpske napredne sranke ubedljivo najviše kritikovali opredeljenje tadašnjeg rukovodstva opštine da razvija turističke potencijale i manifestacioni turizam, u planu za narednu godinu odlučili su da upravo za turizam izdvoje 99 miliona dinara, što je duplo više od najvećeg izdvajanja za turizam ikada u opštini Novi Bečej. Ovakav potez rukovodstva opštine je vrlo diskutabilan još iz jednog razloga, a to je da su takse od turizma tj. planirani prihodi od turizma samo 750 hiljada dinara. Ne postoji nikakvo povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Saša Šućurović,
predsednik 
Opštinskog odbora LSV Novi BečejOdbori LSV | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

U Zrenjaninu baš ništa ne funkcioniše

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje nemar koji predstavnici gradske vlasti pokazuju u svim sferama (ne)funkcionisanja Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2019. | Komentara: 0

Nedopustivo ponovno širenje govora mržnje

Zrenjaninski odbor Liga socijaldemokrata Vojvodine osudio je danas ponovno pojavljivanje grafita mržnje uperenih protiv pripadnika albanske nacionalne zajednice, koji su ovog puta osvanuli na stambenoj zgradi u jednom od najnaseljenijih delova grada.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Ako vlast, otvoreno preti i odbija da probleme rešavamo u skupštini, ostaje nam ulica

Odbornici Lige socijaldemokrata u Novom Bečeju napustili su Skupštinu zbog pretnji njihovom njihovom predsedniku opštinskog odbora Saši Šućurović na sednici veća i odbijanja da se problem Doma zdravlja i optužbe za kriminalne radnje sadašnjeg rukovodstva rasprave u institucijama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook