Novo javno preduzeće za stranački kadar

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 03. 03. 2015. | Komentara: 0

Novo javno preduzeće za stranački kadar

ZRENJANIN – Predsednica Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Branislava Jovanov izjavila je danas da je lokalna vlast još jednom dokazala da ne brine o građanima, da su im stranački i lični interesi iznad opšteg dobra.

LSV

Uhlebljenje za 25 radnika i 92.000 dinara

Ona je na konferenciji za novinare podsetila da je prošle godine oformljeno novo Javno komunalno preduzeće „Zrenjaninska objedinjena naplata“, sa idejom da to ono obavlja isto što su decenijama unazad radila druga javna preduzeća - izdavanje računa građanima za komunalne usluge.

- U Planu rada preduzeća, koje je Gradsko veće usvojilo pre dva i po meseca, stoji da će u „Objedinjenoj naplati“ uhlebljenje, na teret budžeta grada, naći ukupno 25 radnika, od kojih 15 sa srednjom stručnom spremom. Prosečna bruto plata iznosiće 92.000 dinara! A glavni posao svih njih biće uterivanje dugova za račune koji su prethodno udvostručeni, dok su plate i penzije smanjene – kazala je Jovanov i dodala da je na taj način koalicija okupljena oko SNS smislila kako da izigra odluku Vlade Republike Srbije o prestanku partijskog zapošljavanja i povećavanju broja zaposlenih u javnom sektoru. Iz istog razloga je, kako napominje, oformljeno i preduzeće „Rezervati prirode“, a planira se formiranje i treće javne ustanove - „Muzej Mihajla Pupina“.

Problematičan izbor direktora

- Aktuelna vlast na čelu grada će braniti svoju ideju time da se u nova preduzeća neće zapošljavati novi radnici, već postojeći kadar iz drugih javnih preduzeća i Gradske uprave.
U tome i jeste stvar. Pošto je zrenjaninska vlast od 2012. godine zaposlila preko 300 partijskih istomišljenika na teret budžeta, većina je zaposlena na određeno vreme zbog aktuelnog zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Osnivanjem tri nova preduzeća, pomenutim radnicima će radni odnos na određeno vreme prerasti u radni odnos na neodređeno vreme. Time će aktuelna vlast obezbediti svojim političkim kadrovima trajno zaposlenje – ukazala je Branislava Jovanov.

Ona je istakla i da će prema saznanjima LSV, direktor „Zrenjaninske objedinjene naplate“ biti David Dimkić, sadašnji pomoćnik Gradonačelnika grada Zrenjanina za finansije.

- To je problematično, jer se protiv njega vodi krivični postupak. Više javno tužilaštvo je posle šestogodišnje istrage protiv njega podiglo optužnicu zbog nezakonitog trošenja novca iz zrenjaninskog budžeta, dok je bio načelnik finansija 2004-2008.godine – napomenula je predsednica IO GrO LSV Zrenjanin.

Odbili da pomognu građanima

Branislava Jovanov je podsetila i da je odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina 27. februara podnela amandman na Predlog odluke o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga. Naime, predloženo je da je rok za plaćanje ovog računa 20. u mesecu, za prethodni mesec, a ukoliko građani do tog datuma ne budu izmirili svoju obavezu uračunava se zakonom utvrđena kamata. Ligaši su amandmanom tražili da se pomeri rok plaćanja sa 20. na 30. u mesecu za prethodni mesec, uz obrazloženje da zaposleni građani u javnom sektoru primaju drugi deo plate 20. u mesecu, a da drugi deo penzije penzioneri dobijaju 25. u mesecu. Pomeranjem roka plaćanja bi se pomoglo građanima, čije su plate i penzije smanjene, računi za komunalne usluge drastično povećani, a život doveden na ivicu gladi, istakla je Jovanov i doda da, iako je za amandan glasala cela opozicija i 7 odbornika pozicije, on nije prihvaćen.

- Lokalna vlast grada Zrenjanina je još jednom dokazala da ne brine o građanima, da su im stranački i lični interesi iznad opšteg dobra. A Gradski odbro Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin poručuje da će nastaviti da ulaže sva raspoloživa pravna sredstva radi zaštite interesa građana i građanki Zrenjanina – zaključila je ona.

(BILSV, 03.03.2015)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook