Novosadski funkcioneri da se pridržavaju Etičkog kodeksa ponašanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 16. 09. 2016. | Komentara: 0

Novosadski funkcioneri da se pridržavaju Etičkog kodeksa ponašanja

NOVI SAD - Novosadski funkcioneri uskoro će potpisati izjave da će svoj posao obavljati moralno, na šta ih obavezuje Etički kodeks ponašanja funkcionera, usvojen 2004. godine, a u primeni u svakoj lokalnoj samoupravi. Njihov rad pratiće Savet za praćenje primene etičkog kodeksa, koji je danas održao konstitutivnu sednicu, a predsednica Saveta Maja Sedlarević kaže za 021 je uloga ovog radnog tela da prati rad funkcionera i izveštava kada dođe od kršenja etičkog kodeksa.
 
LSV
 
– Najpre je potrebno novoimenovane funkcionere upoznati sa sadržajem kodeksa, a potom svima ponuditi da potpišu izjavu da će se pridržavati kodeksa. Videćemo da li ćemo imati dobar prijem i vrlo rado ćemo obavestiti javnost o svim zaključcima Saveta – navodi Sedlarević.

Etički kodeks nalaže da funkcioneri moraju da postupaju isključivo u javnom interesu - bez uplitanja ličnih ili stranačkih interesa. Funkcionerima se sugeriše da ne preleću iz jedne u drugu stranku i savetuje da održavaju normalne, profesionalne odnose sa kolegama funkcionerima, ali i sa medijima. Funkcioneri bi trebalo javno da kažu kad god se neko nađe u sukobu interesa, da sami izbegavaju da se u istom nađu, kao i da redovno građanima stavlja na uvid podatke o svojoj imovini. Funkcioneri ne smeju da učestvuju u nemoralnim radnjama tokom izbornih kampanja (poput kupovine glasova), ne smeju da daju ili primaju mito i da nesavesno troše novac iz gradske kase.

Međutim, kako za Radio 021 potvrđuje Maja Sedlarević, ne postoje kazne za funkcionere koji se ogluše o kodeks. Naime, apeluje se na savest svakog funkcionera da se ponaša moralno, a Savet će u slučaju da dođe do kršenja obavestiti javnost, ali i razgovarati sa osobom koja je prekršila kodeks.

– Predlažem da prvi funkcioneri koji će potpisati izjavu budu gradonačelnik i predsednik Skupštine grada, kao najviši javni funkcioneri – poručuje Sedlarevićeva.
 
(BILSV, 16. 09. 2016)



Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook