Oformiti Agenciju za energetsku efikasnost

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 06. 03. 2012. | Komentara: 0

Oformiti Agenciju za energetsku efikasnost

ZRENJANIN - Potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Vladimir Tešić, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na Liginu inicijativu da se u Zrenjaninu oformi gradska Agencija za energetsku efikasnost, ocenjujući da bi na taj način bile ostvarene značajne uštede energije i novca građanki i građana. 

Vladimir Tesic

- Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je inicijativu u Zrenjaninu da se osnuje ovakva agencija, jer je energija skupa, a i biće sve skuplja. Naš zadatak je da radimo na tome da postojeću energiju što efikasnije i što racionalnije koristimo, jer neće biti novih izvora i neće biti jefitnije ili besplatne energije. Uz efikasnost korišćenja postojeće, neophodno je i da se smanji rasipanje resursa. U tom smislu, u gradu postoji potreba za osnivanjem ovakve agencije, jer bi ona imala pune ruke posla – izjavio je Vladimir Tešić.
On je dodao i da je još jedan argument za to činjenica da bi ona u vrlo kratkom vremenskom periodu mogla sama sebe da izdržava i finansira, jer bi se ubrzo po osnivanju napravile značajne redukcije gubljenja energije, koje su sada veome velike.

Vladimir Tešić je podsetio da je stručni tim GrO LSV Zrenjanin sačinio predlog Odluke o osnivanju Agencije za energetsku efikasnost grada Zrenjanina i dodao da se nada da će nadležni prepoznati neophodnost i hitnost ove inicijative.
Kao direktor JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin, Tešić se osvrnuo na ovogodišnju uspešnu sezonu grejanja, koja se privodi kraju, kao i na uštede ostvarene prošlogodišnjom sanacijom vrelovoda.
- Pokazalo se da su letošnje sanacije bile itekako opravdane, jer ove sezone nismo imali ni jednu havariju na magistralnom vrelovodu, niti jednu veću havariju na ograncima. Par njih manjih smo sanirali u toku rada, tako da nije bilo potrebe da se isključuju potrošači sa sistema. U toku sanacije se pokazalo da je neophodna zamena magistralnog vrelovoda, starog 30 godina, koji trenutno trpi gubitke od oko 15 odsto u distribuciji, što je oko milion kubika gasa – potvrdio je Vladimir Tešić.

On je objasnio da je ovo preduzeće pristupilo programu rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, te da bi na prvoj sledećoj Skupštini grada Zrenjanina trebalo da se razmatra i trilateralni sporazum kojim bi se Toplani obezbedio kredit od pet miliona dinara, na 12 godina otplate, sa tri i po godina grejs perioda i povoljnom kamatnom stopom za svrhu ovih obimnih radova.

Prema Tešićevim rečima, u toku su i pregovori sa nadležnim ministarstvima koja treba da obezbede jedan deo bespovratnih sredstava, koja bi bila utrošena već ovog leta na sanaciju magistralnog vrelovoda, a takođe se i intenzivno radi na obezbeđivanju sredstava za izgradnju kotlarnice na bio masu.
- Njom bi se supstituisalo oko 25 odsto gasa koji se koristi za daljinsko grejanje , odnosno oko tri miliona kubika gasa godišnje, koji sada kupujemo u inostranstvu. Ovako bismo imali mogućnost da trošimo obnovljive izvore energije i da novac građanki i građana ostane njima – zaključio je Vladimir Tešić.  

(BILSV, 06.03.2012.)Odbori LSV | Subota, 19. 12. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Rešenje pijaće vode u Banatu nisu fabrike vode, već regionalni vodovod

Problem pijaće vode u Zrenjaninu nije rešen izgradnjom Fabrike vode. Situacija jeste bolja od kako Fabrika radi, ali problem i dalje postoji, jer, iako možda voda izlazi čista iz fabrike, ona prolazi kroz prljave i često bušne cevi, i do krajnjeg korisnika opet dolazi neupotrebljiva, izjavio je predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. 
Odbori LSV | Petak, 18. 12. 2020. | Komentara: 0

Obećali smo i ispunili: Zaustavljamo prolazak teških kamiona kroz Detelinaru i Salajku!

Zabranjen je prolazak kamiona težih od pet tona kroz Ulice Kornelija Stankovića, Rumenačku, Rumenački put, Partizansku i Industrijsku! Time je Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad ispunio predizborno obećanje dato građanima u naseljima Detelinara i Salajka.

Odbori LSV | Ponedeljak, 14. 12. 2020. | Komentara: 0

Hitno utvrditi odgovornost za eksploziju u zrenjaninskoj fabrici vode

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od nadležnih organa da u što kraćem roku istraže sve okolnosti vezane za današnju eksploziju u zrenjaninskoj fabrici vode.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook