Oformiti Agenciju za energetsku efikasnost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 06. 03. 2012. | Komentara: 0

Oformiti Agenciju za energetsku efikasnost

ZRENJANIN - Potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu Vladimir Tešić, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na Liginu inicijativu da se u Zrenjaninu oformi gradska Agencija za energetsku efikasnost, ocenjujući da bi na taj način bile ostvarene značajne uštede energije i novca građanki i građana. 

Vladimir Tesic

- Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je inicijativu u Zrenjaninu da se osnuje ovakva agencija, jer je energija skupa, a i biće sve skuplja. Naš zadatak je da radimo na tome da postojeću energiju što efikasnije i što racionalnije koristimo, jer neće biti novih izvora i neće biti jefitnije ili besplatne energije. Uz efikasnost korišćenja postojeće, neophodno je i da se smanji rasipanje resursa. U tom smislu, u gradu postoji potreba za osnivanjem ovakve agencije, jer bi ona imala pune ruke posla – izjavio je Vladimir Tešić.
On je dodao i da je još jedan argument za to činjenica da bi ona u vrlo kratkom vremenskom periodu mogla sama sebe da izdržava i finansira, jer bi se ubrzo po osnivanju napravile značajne redukcije gubljenja energije, koje su sada veome velike.

Vladimir Tešić je podsetio da je stručni tim GrO LSV Zrenjanin sačinio predlog Odluke o osnivanju Agencije za energetsku efikasnost grada Zrenjanina i dodao da se nada da će nadležni prepoznati neophodnost i hitnost ove inicijative.
Kao direktor JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin, Tešić se osvrnuo na ovogodišnju uspešnu sezonu grejanja, koja se privodi kraju, kao i na uštede ostvarene prošlogodišnjom sanacijom vrelovoda.
- Pokazalo se da su letošnje sanacije bile itekako opravdane, jer ove sezone nismo imali ni jednu havariju na magistralnom vrelovodu, niti jednu veću havariju na ograncima. Par njih manjih smo sanirali u toku rada, tako da nije bilo potrebe da se isključuju potrošači sa sistema. U toku sanacije se pokazalo da je neophodna zamena magistralnog vrelovoda, starog 30 godina, koji trenutno trpi gubitke od oko 15 odsto u distribuciji, što je oko milion kubika gasa – potvrdio je Vladimir Tešić.

On je objasnio da je ovo preduzeće pristupilo programu rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, te da bi na prvoj sledećoj Skupštini grada Zrenjanina trebalo da se razmatra i trilateralni sporazum kojim bi se Toplani obezbedio kredit od pet miliona dinara, na 12 godina otplate, sa tri i po godina grejs perioda i povoljnom kamatnom stopom za svrhu ovih obimnih radova.

Prema Tešićevim rečima, u toku su i pregovori sa nadležnim ministarstvima koja treba da obezbede jedan deo bespovratnih sredstava, koja bi bila utrošena već ovog leta na sanaciju magistralnog vrelovoda, a takođe se i intenzivno radi na obezbeđivanju sredstava za izgradnju kotlarnice na bio masu.
- Njom bi se supstituisalo oko 25 odsto gasa koji se koristi za daljinsko grejanje , odnosno oko tri miliona kubika gasa godišnje, koji sada kupujemo u inostranstvu. Ovako bismo imali mogućnost da trošimo obnovljive izvore energije i da novac građanki i građana ostane njima – zaključio je Vladimir Tešić.  

(BILSV, 06.03.2012.)



Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook