Osuda nebrige o kulturnom nasleđu Zrenjanina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Osuda nebrige o kulturnom nasleđu Zrenjanina

Zrenjanin, 05. jun 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje nebrigu predstavnika zrenjaninske vlasti za očuvanje kulturnih dobara i spomenika kulture u našem gradu.

LSV

Izražavamo zabrinutost zbog kritičnog stanja u kojem se nalazi Sandićeva kuća. Podsećamo Aleksandar Sandić je bio književnik i pisar Vuka Karadžića, profesor gimnazije u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu koji je učestvovao u radu Matice srpske i Srpskog narodnog pozorišta. Kuća ima dodatnu vrednost jer svedoči o načinu građenja stambenih prostorija krajem XVIII veka i sagledavanju razvoja stambenih objekata na ovom prostoru. Nažalost, kuća je prepuštena zubu vremena i nisu započeti nikakvi konzervatorski radovi.

Spomen biste i table u Aleji velikana u Karađorđevom parku pod udarom su vandalskih činova krađe, uništavanja i ispisivanja poruka mržnje. Ukradene su biste i table naših znamenitih sugrađana koji su za ponos svih nas koji živimo u Zrenjaninu.

Smatramo da je nedopustivo da gradski čelnici ne čine ništa da zaštite kulturno nasleđe grada Zrenjanina. Ne samo što nisu u stanju da obezbede novac za ozbiljnije projekte zaštite kulturnog nasleđa, već nisu kadri ni da održe sve u zatečenom stanju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od čelnika grada da preduzmu konkretne mere - da obnove i saniraju uništene spomenike, nakon toga da u Karađorđev park postave video nadzor kako bi se sprečilo buduće uništavanje, kao i da započnu konzervatorske radove tamo gde je neophodno kao što je slučaj sa Sandićevom kućom. Jer, grad koji ne podržava i ne poštuje sopstvenu kulturu postaje grad bez identiteta i budućnosti.

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina




Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Od 4. juna deo Gimnazijske opet zatvoren za saobraćaj

ZRENJANIN - U delu Gimnazijske ulice, od Jevrejske do Ulice Svetozara Markovića, od 4. juna biće zabranjen saobraćaj svakog dana od devet časova pre podne, pa sve do kasnih večernjih časova, najavili su danas Branislav Knežević, direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" i Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Zrenjaninski Gerontološki centar kao primer drugima

ZRENJANIN – Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton posetio je danas Gerontološki centar Zrenjanin, gde je, sa Zoricom Vučković, direktorkom, razgovarao o radu i funkcionisanju ove ustanove.
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 05. 2012. | Komentara: 0

Nastaviti putem stabilnosti

PANČEVO – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo, zabrinut je zbog ulaska Tomislava Nikolića u drugi krug predsedničkih izbora, istakla je predsednica Izvršnog odbora LSV Pančevo Marinika Čobanu, zbog čega je pozvala sve Pančevce da na  izborima podrže demokratskog kandidata Borisa Tadića.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook