Pobeda nad fašizmom je pobeda civilizacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 10. 05. 2016. | Komentara: 0

Pobeda nad fašizmom je pobeda civilizacije

ZRENJANIN - Dan pobede nad fašizmom jedan je od temeljnih datuma u savremenoj istoriji. Pobeda nad fašizmom predstavlja pobedu civilizacije nad zverstvima politike krvi i tla, saopštio je danas Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin.

 

 

 

- Bez 9. maja 1945. godine, ne bi bilo ni Evrope kakvu danas poznajemo. Nažalost i danas, 71. godinu posle pobede, Evropa nikako da se oslobodi prisustva ideja desnog ekstremizma. Naš kontinent je preplavljen političkim pokretima koji za osnovu svog delovanju uzimaju mržnju prema svemu što je drugačije, a političke partije ekstremne desnice u Evropi dobijaju sve veće poverenje građana – ističu zrenjaninski ligaši.

 

LSV podseća da i u Srbiji deluju takve organizacije, a neretko se mogu čuti i jasne poruke mržnje i ekstremizma od pojedinaca iz političkih partija ekstremne desnice, koje su se, nažalost, ponovo pojavile u Narodnoj skupštini Srbije.

 

- Ovom prilikom podsećamo i na istorijski revizionizam, koji baštine mnogi u Srbiji. Veličaju se kvislinzi i pokreću procesi za rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca. Država retko reaguje na pojavne oblike ekstremizma, a čak i kada reaguje procesi predugo traju, a kazne su sramotno niske. Napominjemo i da su spomenici posvećeni antifašističkoj borbi u Zrenjaninu u veoma lošem stanju i predstavljaju sliku odnosa prema antifašizmu – napominje se u saopštenju.

 

GrO LSV Zrenjanin smatra da država mora učiniti više tako što će kroz obrazovni sistem posvetiti veću pažnju ideji tolerancije i stalnog ukazivanja na pogubnost svih oblika ekstremizma.

 

- Bez kvalitetnog obrazovanja naši mladi sugrađani, veoma lako mogu postati meta ekstremstičkih grupacija, koje imaju plodno tlo u danima ekonomskih kriza. Takođe, smatramo da državni organi se smeju ostajati nemi i moraju strogo kažnjavati svaki govor mržnje, svako pozivanje na nasilje, netoleranciju i diskriminaciju. Evropa je tridesetih godina ćutala i nacizam je narastao. Evropa je 1945. godine pobedila. Danas se ne sme ćutati! Zlo se ne sme ponoviti! – zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora LSV Zrenjanin.

 

(BILSV, 10.05.2016)




Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook