Poljoprivrednici u ponižavajućem položaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 09. 02. 2016. | Komentara: 0

Poljoprivrednici u ponižavajućem položaju

ZRENJANIN - Član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Knežević izjavio je danas da LSV nastavlja prikupljanje 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta, jer se već pokazuje da primena Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu donosi velike probleme domaćim poljoprivrednicima i poljoprivredi.


 
Sa ovakvim merama izvoz neće biti moguć
 
Knežević je na konferenciji za novinare upozorio da će smanjenje subvencija za tri puta, sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, imati katastrofalne posledice po ratarske proizvođače, ali i celokupnu domaću poljoprivredu.
- Na ovaj način se poljoprivrednici dovode u ponižavajući položaj, i ja ne znam kako će skrpiti kraj sa krajem, a posebno me iznenađuje ovakva mera Vlade i Ministarstva za poljoprivredu jer se zna da jedino na poljoprivredi pravimo suficit u izvozu – istakao je Knežević, dodajući da je procena da sad izvoz neće biti moguć.
Podsetio je da je LSV pozivala da se ne donese ovakav Zakon o poljoprivrednom zemljištu i to se već posle mesec dana od donošenja zakona pokazalo kao ispravno.
- Upozoravali smo na štetnost odredbe u zakonu o davanju 30 odsto zemljišta u zakup isključivo pravnim licima, a sada treba dodati i to da iako nema jasnih pravila za odabir investitora, neke lokalne samouprave već traže „poželjne zakupce“ – istakao je Knežević, dodajući da sada paori više nemaju ni pravo žalbe.
- Do sada su paori koji su učestvovali u javnim nadmetanjima za zemlju mogli da zaštite svoja prava ukoliko su smatrali da su im ona na bilo koji način povređena tako što su imali pravo žalbe na odluku o davanju u zakup. Međutim, usvojenim izmenama zakona, doslovno je ukinuta mogućnost žalbe tako što se stav zakona koji ovo pravo utvrđuje poziva na stav zakona u kojoj je takva mogućnost izbrisana – objasnio je Knežević.
 
Zakon u nesaglasju sa interesima poljoprivrednika
 
On je naglasio da je potrebno hitno menjati zakon, jer je, očigledno, on potpuno u nesaglasju sa interesima poljoprivrednika.
- Liga socijaldemokrata Vojvodine je apelovala da se prilikom kupovine i izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup zaštite domaći poljoprivrednici, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna – istakao je Knežević, dodajući da moramo imati u vidu da je poljoprivreda najveće prirodno bogatstvo i potencijal Vojvodine.
Kako objašnjava, potrebno je hitno reagovati jer 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Republike Srbije, pod istim uslovima kao i naši državljani. Ovo, kako kaže, dovodi u opasnost da egzistencija naših poljoprivrednika bude ugrožena, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva. Predlaže izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i donošenje novog zakona sa posebnim uslovima za promet poljoprivrednog zemljišta.
- Ovakvo rešenje su primenile skoro sve zemlje članice Evropske unije postavljajući posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta koji su isti i za domaće i strane državljane, ali takvi da je domaćim državljanima mnogo lakše da ih ispune – zaključio je Knežević, dodajući da će LSV nastaviti dvadesetšestogodišnju borbu za interes vojvođanskih paora, kao i svih Vojvođanki i Vojvođana.

(BILSV, 09. 02. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook