Pomoći manjinskim zajednicama da budu sastavni deo društva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 18. 04. 2012. | Komentara: 0

Pomoći manjinskim zajednicama da budu sastavni deo društva

ZRENJANIN - Svečanom sednicom danas je obeležena godišnjica rada Saveta za međunacionalne odnose grada Zrenjanina u ovom sazivu. Sednicu je otvorio predsednik Saveta Vojin Diniku koji je istakao da je najvažniji zadatak u prethodnih godinu dana bilo praćenje svih dešavanja koja su bila od važnosti za suživot svih građana.

LSV

- Bilo je i manjih incidenata i uvek smo, zajedno sa predsednikom Skupštine grada Zrenjanina, zauzimali oštar stav i osuđivali ih, pozivajući na toleranciju i utvrđivanje odgovornosti. Treba reći i da je prošle godine bio popis stanovništva i da smo uzeli učešće u njemu, te da sada očekujemo rezultate, kako bismo videli kakva je sada situacija što se tiče etničkih grupa u Zrenjaninu – rekao je Vojin Diniku. On je podsetio da su članovi zrenjaninskog Saveta za međunacionalne odnose, kao i Aleksandar Marton, u više navrata pozivali zajednicu Roma da odaberu svog predstavnika u Savetu.

- To činimo i danas. Voleli bismo da imamo predstanivka Roma, kako bismo čuli koji su njihovi problemi i kakvi su njihovi planovi kada se radi o budućnosti Romske zajednice u Zrenjaninu – apelovao je Diniku. Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, pohvalio je jednogodišnji rad ovog saziva Saveta, podsećajući da je Zrenjanin jedan od retkih gradova sa dugogodišnjom tradicijom postojanja skupštinskog tela koje brine o interesima pripadnika svih nacionalnih zajednica.

- Ovaj saziv je uspeo i da izmeni skupštinsku Odluku i kvalitetnije reguliše svoj rad. Postojala je zakonska prepreka koja je predviđala da manjinske zajednice, koje imaju ispod jedan odsto stanovništva, odnosno ispod 1300 pripadnika u Zrenjaninu, nemaju pravo učešća u radu i aktivnostima Saveta. Skupština grada Zrenjanina je odlučila da sve manjinske zajednice, koje imaju svoju organizaciju i 30 pripadnika, mogu bez prava odlučivanja da učestvuju u radu ovog tela – rekao je Aleksandar Marton, zaključujući da je na lokalnoj samoupravi da pomogne svim manjinskim zajednicama da budu sastavni deo društva, posebno jer one u Zrenjaninu broje oko 40 hiljada ljudi, a Zrenjanin je, kako je istakao, grad svih njegovih građana.  Članovi Saveta i predsednik Skupštine grada Zrenjanina su na današnjoj sednici minutom ćutanja odali poštu Petru Bombleu, predsedniku nemačkog udruženja "Bečkerek", koji je preminuo prošlog vikenda.

(BILSV, 18.04.2012.)




Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook