Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas na važnost poštovanja ljudskih prava. 

LSV

- Naravno, korpusa građanskih prava ne smemo se setiti samo desetog decembra, dana koji su Ujedinjene nacije proglasile za Međunarodni dan ljudskih prava. U našoj zemlji su godinama unazad građani bili izloženi masovnoj pojavi kršenja zajamčenih prava. Ratovi devedesetih godina na površinu su izneli etničku i versku mržnju, koja je često rezultovala i negiranjem prava na život. Masovni ratni zločini naš region su doveli na samo evropsko dno. Nažalost, demokratske promene 2000. godine nisu, u potpunosti, ispravile negativnosti iz devedesetih godina – naveo je Marton u saopštenju.

Dodaje da je demokratizacija institucija dala određene rezultate, ali  je sama ideja apsolutnog poštovanja ljudskih prava ostala na marginama.

- Medijski prostor je i dalje preplavljen jezikom mržnje. Na tv kanalima sa nacionalnom frekvencijom redovno gostuju osuđeni ratni zločinci koji ističu da bi ponovo počinili krivična dela za koja su osuđeni. Pojavljivanje ovih osoba na tv kanalima nimalo ne čudi, pogotovo u trenutku kada u klupama Narodne skupštine Republike Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac, bez obzira što zakon to zabranjuje. Sa druge strane, svakodnevne su pojave negiranja prava žena, dece i radnika. Prava se ustavom i zakonom propišu, ali se u praksi retko sprovode. Građanke i građani su svakodnevno žrtve sistema koji nedovoljno efikasno sprovodi propisana prava – ističe Marton.

On navodi da je Srbija u procesu pregovaranja o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Poglavlje 23. koje je posvećeno osnovnim pravima, jedno je od najbitnijih u procesu pregovaranja, ističe. Brojne su zamerke stručne javnosti na poteze vlasti Republike Srbije u ovoj oblasti.

- Naša država mora učiniti brojne pozitivne iskorake u oblasti zaštite ljudskih prava! Ne zato što to od nas neko traži, nego zato što će to naše društvo učiniti boljim – zaključio je Aleksandar Marton.
(SZILSV, 10.12.2018)Odbori LSV | Sreda, 11. 09. 2019. | Komentara: 0

Bezbednost dece u saobraćaju ne sme biti ugrožena

Predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina mr Dejan Čapo zatražio je danas da se hitno postave semafori i adekvatna saobraćajna signalizacija u Zrenjaninu i okolnim naseljenim mestima, a posebno pored školskih objekata.
Odbori LSV | Sreda, 04. 09. 2019. | Komentara: 0

Ponižavajući položaj penzionera nedopustiv

Klub penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin upozorava na veoma loš materijalno-finansijski, ali i sveukupni položaj u kojem se nalaze penzioneri.
Odbori LSV | Utorak, 03. 09. 2019. | Komentara: 0

Identifikovati i sankcionisati odgovorne za grafite mržnje

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje novo ispisivanje grafita mržnje u Novom Sadu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook