Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas na važnost poštovanja ljudskih prava. 

LSV

- Naravno, korpusa građanskih prava ne smemo se setiti samo desetog decembra, dana koji su Ujedinjene nacije proglasile za Međunarodni dan ljudskih prava. U našoj zemlji su godinama unazad građani bili izloženi masovnoj pojavi kršenja zajamčenih prava. Ratovi devedesetih godina na površinu su izneli etničku i versku mržnju, koja je često rezultovala i negiranjem prava na život. Masovni ratni zločini naš region su doveli na samo evropsko dno. Nažalost, demokratske promene 2000. godine nisu, u potpunosti, ispravile negativnosti iz devedesetih godina – naveo je Marton u saopštenju.

Dodaje da je demokratizacija institucija dala određene rezultate, ali  je sama ideja apsolutnog poštovanja ljudskih prava ostala na marginama.

- Medijski prostor je i dalje preplavljen jezikom mržnje. Na tv kanalima sa nacionalnom frekvencijom redovno gostuju osuđeni ratni zločinci koji ističu da bi ponovo počinili krivična dela za koja su osuđeni. Pojavljivanje ovih osoba na tv kanalima nimalo ne čudi, pogotovo u trenutku kada u klupama Narodne skupštine Republike Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac, bez obzira što zakon to zabranjuje. Sa druge strane, svakodnevne su pojave negiranja prava žena, dece i radnika. Prava se ustavom i zakonom propišu, ali se u praksi retko sprovode. Građanke i građani su svakodnevno žrtve sistema koji nedovoljno efikasno sprovodi propisana prava – ističe Marton.

On navodi da je Srbija u procesu pregovaranja o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Poglavlje 23. koje je posvećeno osnovnim pravima, jedno je od najbitnijih u procesu pregovaranja, ističe. Brojne su zamerke stručne javnosti na poteze vlasti Republike Srbije u ovoj oblasti.

- Naša država mora učiniti brojne pozitivne iskorake u oblasti zaštite ljudskih prava! Ne zato što to od nas neko traži, nego zato što će to naše društvo učiniti boljim – zaključio je Aleksandar Marton.
(SZILSV, 10.12.2018)Odbori LSV | Četvrtak, 13. 06. 2019. | Komentara: 0

Nadležni da se oglase, a trovači kazne

Nakon trovanja pčela, riba i pronalaska nelegalnog otpada u Kikindi, odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Kikinde podnela je u ponedeljak inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada. Šef odborničke grupe LSV Miroslav Grujić je za lokalnu TV Rubin rekao da bi ta sednica imala dve tačke dnevnog reda.
Odbori LSV | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne sluša Maju Gojković i Anu Brnabić - obavestićemo Evropsku komisiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava nezadovoljstvo zbog nastavka prakse sazivanje sednica Skupštine grada Zrenjanina po hitnom postupku.
Odbori LSV | Petak, 07. 06. 2019. | Komentara: 0

Sednica Skupštine opštine Žitište sazvana protivzakonito

Sednica Skupštine Opštine sazvana za petak 7. jun 2019. godine sazvana je protivno članu 34 Zakona o Lokalnoj Samoupravi sazvana za manje od 24. časa sa jednom jedinom tačkom  - Treći rebalans budžeta ove male opštine srednjebanatskog okruga.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook