Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 28. 06. 2011. | Komentara: 0

Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Na redovnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Radovan Živankić, direktor Savremene galerije u tom gradu, rekao je da ta ustanova trenutno poseduje najveću zbirku savremene jugoslovenske umestnosti u Vojvodini, sa preko 2.800 dela: akvarela, grafika, uljanih slika. 

- One se, na žalost, i dalje nalaze u depou. Bilo je ideja da budu stavljene na uvid građanstvu i nadam se da će u skorije vreme doći  do realizacije tih planova. Takođe, zadovoljan sam i što smo rad naše izuzetne vajarke Ljubice Tapavički "Prelja", koji je kao gipsani odlivak stajao 50 godina, uspeli da izlijemo u bronzi i sačuvamo. Ta skulptura postavljena je na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke " kaže Živankić. On je rekao i da je galerija 2006. godine proslavila pola veka postojanja i da je 1964. godine osnovana kao direktna posledica postojanja Umetničke kolonije u Ečki, formirane 1956. Galerija čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske likovne umetnosti od 1945. godine do danas, a deluje kroz različite sadržaje: organizovanje susreta likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva, izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, i drugo i to u salonu Savremene galerije i u Ečki. Prema Živankićevim rečima, Umetnička kolonija Ečka ubrzo se afirmisala kao značajno mesto na kulturnoj mapi tadašnje Jugoslavije, a za njom i zrenjaninska galerija. Zrenjaninska Savremena galerija poznata je i po Bijenalu akvarela, nastalom iz bogate tradicije Kolonije akvarela, kojih je do sada bilo trideset. U toku je izložba IX Bijenala, po čemu je ova ustanova kulture poznata i van granica naše zemlje.

(BILSV, 28.06.2011.)
Odbori LSV | Četvrtak, 13. 06. 2019. | Komentara: 0

Nadležni da se oglase, a trovači kazne

Nakon trovanja pčela, riba i pronalaska nelegalnog otpada u Kikindi, odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Kikinde podnela je u ponedeljak inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine grada. Šef odborničke grupe LSV Miroslav Grujić je za lokalnu TV Rubin rekao da bi ta sednica imala dve tačke dnevnog reda.
Odbori LSV | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne sluša Maju Gojković i Anu Brnabić - obavestićemo Evropsku komisiju

Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava nezadovoljstvo zbog nastavka prakse sazivanje sednica Skupštine grada Zrenjanina po hitnom postupku.
Odbori LSV | Petak, 07. 06. 2019. | Komentara: 0

Sednica Skupštine opštine Žitište sazvana protivzakonito

Sednica Skupštine Opštine sazvana za petak 7. jun 2019. godine sazvana je protivno članu 34 Zakona o Lokalnoj Samoupravi sazvana za manje od 24. časa sa jednom jedinom tačkom  - Treći rebalans budžeta ove male opštine srednjebanatskog okruga.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook