Protiv odlaganja ispravljanja istorijske nepravde

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Protiv odlaganja ispravljanja istorijske nepravde

LSV SomborSOMBOR - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je danas da će od denacionalizacije i pravedne restitucije otetih materijalnih dobara nakon Drugog svetskog rata u velikoj meri zavisiti hoće li Srbija sebe graditi kao građansku državu.

Za to opredeljenje neophodan je konsenzus političkih partija na vlasti, pogotovo u ovako politički nestabilnom vremenu, navodi se u saopštenju i ističe da „rastrzani između nasleđa i onog što moramo učiniti, gubimo dragoceno vreme".

- Naslednici aveti prošlosti proganjaju nas svakodnevno u nastojanju odlaganja ispravljanja višedecenijske nepravde počinjene nad mnogim vojvođanskim porodicama. Otvaranje starih rana na brutalan način koristi samo destruktivnim grupacijama sa namerom da se podstakne netrpeljivost. Naročito je opasno kada to čine grupacije iz zemalja u okruženju - upozoravaju somborski ligaši. Podsećajući da Zakon o restituciji ne spominje nikakvu kolektivnu krivicu niti kolektivnu odgovornost, oni upozoravaju na nastojanja da se upravo tako tumače neke njegove odredbe i na taj način unese pometnja, u cilju odlaganja primene Zakona. Liga socijaldemokrata Vojvodine ponudila je rešenje nastalog problema u vidu zahteva Zakonodavnom odboru Skupštine Srbije za autentičnim tumačenjem odredaba Zakona o restituciji, dodaje se u saopštenju. Podseća se da je konfiskacija imovine uvek išla uz sudsku presudu, kao i da je zakon zbog toga ostavio mogućnost da svi koji su rehabilitovani imaju prava na restituciju, bez obzira kom narodu pripadali.
- Želeći da se izbegne gubljenje vremena u primeni Zakona o restituciji, za Ligu socijaldemokrata Vojvodine je neprihvatljiva rasprava o različitim „dobronamernim" tumačenjima još neprimenjenog Zakona. Gradski odbor LSV Sombor sumnja u iskrenost političkih partija po ovom pitanju. Mišljenja smo da su sporna tumačenja u funkciji daljeg prolongiranja primene odredaba Zakona i nastavka višedecenijskog korišćenja otete privatne imovine - zaključuje se u saopštenju OO LSV Sombor.
(BILSV, 18. 10. 2011.)




Odbori LSV | Subota, 14. 04. 2012. | Komentara: 0

Šarena jaja za najmlađe

VRŠAC – Vršački ligaši danas su najmlađim sugrađanima delili jaja i balone povodom predstojećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.
Odbori LSV | Subota, 14. 04. 2012. | Komentara: 0

Predstavljen program LSV

BELA CRKVA – Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Bela Crkva organizovao je u danas izuzetno uspešnu promotivno predizbornu akciju tokom koje su sugrađani imali prilike da porazgovaraju sa kandidatkinjom za pokrajinsku poslanicu na većinskoj listi Sandru Ristić.
Odbori LSV | Subota, 14. 04. 2012. | Komentara: 0

Briga za bezbedne kvartove

ZRENJANIN: Predsednik  Skupštine grada Zrenjnaina i kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za poslanika u pokrajinskoj skupštini Aleksandar Marton apelovao je na nadležne da se obrati veća pažnja na nedostatak bezbednosti, kako u Mesnoj zajednici “Dositej Obradović”, tako i u ostalim delovima grada i naseljenih mesta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook