Sećanje na žrtve Holokausta u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 27. 01. 2012. | Komentara: 0

Sećanje na žrtve Holokausta u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, u Zrenjaninu je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Zrenjanin

U obeležavanju ovog datuma učestvovali su predstavnici Grada Zrenjanina, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je venac položio zajedno sa gradonačelnikom, istakao je da je u prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestala gotovo sva jevrejska populacija, i u znak pijeteta prema njima, grad im odaje poštu svake godine.

- Ovo je dokaz da je Zrenjanin otvoren prema svima i da je važno da se prisetimo i ružnih trenutaka, kao što je stradanje cele jedne zajednice. Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora da nas podseti koliko su žrtava doneli fašizam i nacizam, a nedopustivo je i ovo što smo danas videli, odnosno ovaj grafit i ružna parola ispod spomen ploče i nadam se da će ona biti brzo uklonjena i ovo je apel, pre svega mladim ljudima, da se nikakav ekstremizam neće tolerisati – rekao je Aleksandar Marton, koji je ovom prilikom pohvalio Zrenjaninsku gimnaziju, koja je jedina škola u Srbiji u kojoj se na Dan sećanja na žrtve Holokausta jedan čas posveti tome.
Božana Vukadinović, predsednica Omladine GrO LSV Zrenjanin, podsetila je da je stradanje u Drugom svetskom ratu jedan od najvećih zločina protiv čovečnosti u istoriji.

- Zato je potrebno da osudimo ono što se dešavalo u prošlosti i da nikada ne zaboravimo. Samo poštujući prava i dostojanstvo svakog ljudskog bića, negujući solidarnosat, mir, toleranciju i različitost, možemo stvoriti bolji svet za sve. Za nas je prihvatljivo samo ono društvo u kome pojedinac ima nesmetanu mogućnost da razvija svoju  nacionalnu, religijsku, jezičku i drugu osobenost. "Nikada više", je poruka koju svetu danas, iz bivšeg nacistickog koncentracionog logora na jugu Poljske, upućuje 150 preživelih logoraša zajedno sa državnicima i delegacijama iz 45 zemalja sveta – istakla je Božana Vukadinović.

(BILSV, 27. 01. 2012.)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook