Sedlarević: Pratićemo poštovanje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 08. 11. 2016. | Komentara: 0

Sedlarević: Pratićemo poštovanje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera

NOVI SAD - Najviši predstavnici Skupštine grada Novog Sada potpisali su juče izjave o prihvatanju obaveza poštovanja Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Predsednica Saveta za praćenje primene etičkog kodeksa mr Maja Sedlarević izjavila je da su oni svoju ulogu shvatili ozbiljno, te da će pratiti koliko se lokalni funkcioneri pridržavaju etičkih normi. Zbog toga je na samom početku mandata organizovana prezentacija kodeksa.

LSV

- Odlučili smo da, s obzirom na to da je ovo novi mandat, sve nove funkcionere upoznamo sa odredbama ovog kodeksa i tražimo od njih da potpišu izjavu. Iako primena kodeksa nije zakonski obavezna, smatramo da moralno i etički jeste. Ono što jeste sledeći zadatak Saveta za primenu kodeksa jeste da upravo tu primenu i pratimo, u smislu da vidimo koliko je lokalnih funkcionerki i funkcionera prihvatilo da potpiše izjavu i koliko njih se, eventualno, ne pridržava odredaba kodeksa. Mi nemamo mogućnost bilo kakve sankcije, ali imamo mogućnost javnih opomena i upozorenja za sva kršenja etičkog kodeksa – zaključila je Sedlarević.

Primenu etičkog kodeksa, po uzoru na Evropu, pre desetak godina usvojilo je preko 150 gradova u Srbiji. Poštovanje etičkih standarda funkcionera trebalo bi da bude uslov za poverenje građana. To između ostalog podrazumeva poštovanje izborne volje, zabranu sukoba interesa, te pošteno i otvoreno obavljanje funkcije.

(BILSV, 08.11. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook