Sedlarevićeva i Marton održali javni čas o antifašizmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Ponedeljak, 03. 10. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevićeva i Marton održali javni čas o antifašizmu

ZRENJANIN - Potpredsednica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Maja Sedlarević i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton održali su danas, učenicima Zrenjaninske gimnazije u Gradskoj kući u Zrenjaninu, javni čas posvećen antifašizmu.

Marton, Sedlarević

Maja Sedlarević je istakla da je fašizam iz Drugog svetskog rata pošast o kojoj treba uvek otvoreno govoriti, a da su antifašističke tekovine, ne samo za Zrenjanin i Vojvodinu, već za celu Srbiju, ključne za modernu istoriju, te da na njih treba podsećati ne samo na obeležavanjima godišnjica, već svakog dana.

- Posebno je važno da se sa mladim ljudima razgovara o istorijskom značaju antifašističkih pokreta, ali isto tako i o pojavnim oblicima fašizma danas i borbi protiv njih u današnjem vremenu, jer smo na žalost i u 2011. godini svedoci različitih oblika ekstremizma, koji je u porastu u našoj zemlji - zaključila je Sedlarevićeva. Ona je ocenila da je zabrana Parade ponosa dokaz da država nije bila spremna da se suoči sa ekstremističkim grupama i spreči njihovo nasilno delovanje, te da se morala pronaći snaga i način da se nasilnici spreče i da se ne poklekne pred njihovim pretnjama.

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podsetio je da je 2. oktobra 1944. godine grad oslobođen od fašizma i da je zbog toga ovo jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji grada.

- Tri godine i četiri meseca pre tog 2. oktobra vladala je ideologija u kojoj je bilo važno samo ime i prezime, a za preko 1.500 naših sugrađana je to bila i smrtna kazna. Na značaj drugog oktobra treba podsećati svakog dana u godini, jer tada jesmo porazili ideju fašizma, ali ne i njegove pojavne oblike. Na žalost, u Srbiji ne postoji potpuna primena zakona koje regulišu ovu oblast i država bi trebala više da učini na tom planu, a na nama je da u Zrenjaninu učinimo sve što je u našoj moći i stalno podsećamo na Drugi svetski rat, Narodnooslobodilačku borbu, na ljude koji su dali živote za ideju slobode - istakao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina. On je ovom prilikom pohvalio Zrenjaninsku gimnaziju, kao jedinu školu u Srbiji koja je bila dosledna Rezoluciji Saveta Evrope i 27. januara održala čas posvećen žrtvama holokausta, čime je iskazana visoka svest o značaju edukacije mladih o idejama antifašizma.

(BILSV, 03.10.2011.)



Odbori LSV | Petak, 16. 02. 2024. | Komentara: 0

Preskup vatromet u Novom Sadu još jedan primer bahatosti i bezobrazluka gradske vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI poručuje novosadskoj gradskoj vlasti da je licemerna i da ne vodi računa o interesima građana Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 15. 02. 2024. | Komentara: 0

Neprimereno obeležavanje dana državnosti u Novom Sadu

Pozdravljamo obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije, ali smatramo nedopustivim i neprimerenim da se to radi artiljerijskom paljbom sa Petrovaradinske tvrđave, sa koje je Novi Sad na sličan način bombardovan, paljen i uništen 1849. godine.

Odbori LSV | Sreda, 14. 02. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin mora krasiti mural sa likom Snežane Perić Pantić

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas gradonačelniku Simi Salupuri inicijativu kojom se predlaže da naša proslavljena karatistkinja Snežana Perić Pantić, koja je preminula pre dve godine, dobije mural u gradu Zrenjaninu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook